Varnar för oljefilter: ”Fångar knappt någonting”

Att ha rätt typ av oljefilter kan vara livsavgörande för din motor. Det visar en ny undersökning av oljeexperten Lake Speed Jr.
– Det här filtret tog knappt bort någonting alls, säger Speed Jr. 

Oljeexperten Lake Speed Jr utför ofta olika tester på motoroljor. I en ny video på kanalen “Total Seal Piston Rings” har han undersökt olika oljefilter. I testet jämförde han ett metallbaserat filter och ett pappersbaserat filter.
– Den enskilt största anledningen bakom motorfel är smutsig motorolja och det enda som skyddar din motor mot det är ditt oljefilter, säger Lake Speed Jr. 

Undersökningen går ut på att Lake Speed Jr häller ner en motorolja som innehåller en mängd metallrester i en V8-motor som körs i ett labb. Oljeexperten kör sedan motorn med ett filter i taget för att kunna mäta vilket som gör sitt jobb bäst. Resultatet är minst sagt chockerande. 

Det pappersbaserade filtret lyckas filtrera bort cirka 85 procent av alla metallrester i oljan medan det metallbaserade filtret enbart får bort 9 procent.
– Den tog knappt bort någonting, säger Speed Jr. 

Oljegurun hyllar sedan pappersfiltrets material. Samtidigt dömer han ut metallfiltret som enbart kan fånga upp de större metallbitarna medan de mindre går rakt igenom.
– Pappersfiltret lyckades få bort 18 000 partiklar. Det är galet imponerande, säger han. 

Ett annat intressant resultat från undersökningen var att motorn tappade 10 hästkrafter med metallfiltret efter att den körts i en timme. När pappersfiltret var på tappade motorn aldrig några hästkrafter.
– Eftersom filtret inte gjorde sitt jobb tappade motorn 10 hästkrafter efter 1 timme, säger Speed Jr. 

Hur skadorna skador V8-motorn fick av testet får vi aldrig veta. Men oljeexpertens undersökning visar tydligt hur vilket typ av filter du använder kan vara livsviktigt för din motor. 
LÄS MER: