Toyoda: 5,5 miljoner jobb försvinner med elbilar

Toyotas ordförande Akio Toyoda varnar på nytt för övergången till elbilar. Det kommer att lämna 5,5 miljoner bilarbetare utan jobb – enbart i Japan, hävdar Toyota-bossen. 

Toyotas ordförande Akio Toyoda har tidigt profilerat sig som en av de största elbilsagnostikerna inom bilvärlden. Andra bilmärken har gett löften om att gå över enbart till elbilar från 2030. Men Toyoda har sagt emot och hävdat att elbilar inte är enda lösningen. 

Nu går han ut och varnar för ytterligare en aspekt i övergången till elbilar. När elbilar blir ett krav kommer miljontals arbetstillfällen att försvinna inom bilindustrin, enligt Toyada. Enbart i Japan kommer 5,5 miljoner arbetstillfällen inom biltillverkare och underleverantörer gå om intet. 

Toyota satsar hårt på nya motorer och varnar nu för att elbilar kommer att kosta miljontals jobb.

Samtidigt som Akio Toyoda avtäckte en ny byst av sin far Shoichiro Toyoda vid Nagoya University varnade han för jobbslakten. Samtidigt ska han ha sagt att han föredrar bensinbilar framför elbilar. 

– Det finns 5,5 miljoner människor involverade i bilindustrin i Japan. Bland dem finns de som har hållit på med motorrelaterat arbete under lång tid”. Om elbilar blir det enda valet, inklusive för våra leverantörer, skulle dessa människors jobb gå förlorade, säger Toyoda enligt Reuters.

Toyota är det bilmärke som har gjort minst bland de stora tillverkarna för att gå över till elbilar. Hittills består bara några få procent av volymen hos världens största biltillverkare av elbilar. Istället har Toyota satsat hårt på hybridbilar. En satsning som lönat sig, i alla fall på kort sikt. 
LÄS MER: