Toyotas vd sågar elbilslöften: ”Tar längre tid än media vill att vi ska tro”

Toyotas vd Akio Toyoda sågar nu bilmärken och länders löften om att det bara ska säljas elbilar från 2035. Han menar att det inte är realistiskt och att media inte har granskat förutsättningarna för infrastrukturen. 
– Elbilar kommer att ta längre tid än vad media vill att vi ska tro, säger Akio Toyoda. 

Flera bilmärken och många länder och regioner, däribland EU och delstaten Kalifornien har lovat att endast elbilar ska säljas från 2030 eller 2035. Nu sågar en av bilbranschens verkliga tungviktare de ambitiösa löftena som omöjliga att nå. 

–  Realistiskt sett verkar det ganska svårt att verkligen uppnå det, säger Toyotas vd Akio Toyoda, enligt Autonews. Han menar att ett mål om 50 procent sålda elbilar i USA är ännu svårare att nå. Toyoda gjorde sina uttalanden under en återförsäljarkonferens i Las Vegas.

Han menar att tvingande regler ”tenderar att begränsa de tillgängliga alternativen för lösningar mot koldioxidneutralitet”, då Toyota säljer bilar i närmare 200 länder. 

Saknaden av tillräcklig infrastruktur håller tillbaka omställningen till eldrift och det är en av anledningarna till att vi inte enbart kommer satsa på eldrift, säger Akio Toyoda.

Akio Toyoda talar förvisso i egen sak då Toyota hamnat på efterkälken när det gäller elbilar och satsat stora resurser på vätgasbilar som inte slagit igenom. Enligt Toyoda kan laddhybrider på kort sikt ge större koldioxidbesparing än elbilar. 

– Elbilar kommer bara att ta längre tid än vad media vill att vi ska tro. Toyota arbetar på alla marknader och segment för att minska koldioxidutsläppen så snabbt som möjligt och ser ingen mållinje förrän Toyota når koldioxidneutralitet. Toyota balanserar den infrastruktur vi har idag med den energi vi behöver för morgondagen, säger Toyoda.

Toyota har hittills satsat 800 miljarder kronor på att utveckla elbilar och enligt deras prognos kommer inte mer än var tredje såld Toyota vara helt elektrisk år 2030.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester