Toyota satsar på CO2-fri motor: ”Älskar motorer”

Toyotas ordförande Akio Toyoda hyllar förbränningsmotorn. I ett tal meddelar han att Toyota startat ett nytt projekt och hoppas kunna lansera koldioxidneutrala motorer.
– Vi tror att batteridrivna fordon inte är det enda sättet att uppnå koldioxidneutralitet, vi har arbetat med vätgasmotorinitiativ i tre år, säger Toyoda.

Toyota kan framstå som aningen bipolära när de Först säger att elbilarna inte är den rätta vägen, för att sedan visa upp 30 nya elbilsmodeller. Därefter ifrågasätter de på nytt elbilar för att sedan kalla Tesla Model Y ett konstverk och kopiera Teslas Gigapress-teknik och utlova Solid-statebatteriet. Nu väljer styrelseordföranden Akio Toyoda att återigen sjunga lovsång till förbränningsmotorer i ett tal under Tokyos bilsalong

Samtidigt som Toyota visar upp en ny vassare version av rallybilen GR Yaris berättar Akio Toyoda om sin kärlek till motorer och hur Toyota satsar på koldioxidfria förbränningsmotorer.
– Eftersom vi tror att batteridrivna elfordon inte representerar det enda sättet att uppnå koldioxidneutralitet, har vi arbetat med initiativ för vätgasmotorer sedan tre år tillbaka, säger Akio Toyoda. 

Enligt Toyoda, som säger sig älska motorer för deras ljud och lukter, är det fullt möjligt att komma med koldioxidneutrala förbränningsmotorer.
– Som jag tänker en del: “Jag älskar motorer!” och “Deras ljud och lukter är oemotståndliga!” Vissa människor gillar batteridrivna elbilar. Vissa säger att nu är det dags för hybrider. Och så finns det plug-in hybridfordon och vätgas. Det finns fortfarande en roll för motorer som ett praktiskt sätt att uppnå koldioxidneutralitet. Så låt oss förfina motortekniken! Låt oss starta ett sådant projekt.

Akio Toyoda är medveten om att det kan låta bakåtsträvande, men menar att det faktiskt är tvärtom. 
– Till alla som har gjort motorer fram till nu, låt oss fortsätta att göra motorer. Allas hjälp kommer fortsätta att behövas. Jag kommer aldrig att låta allt arbete du har gjort hittills gå till spillo.
Foto överst: Noriaki Mitsuhashi / N-RAK PHOTO AGENCY

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester