Trots sitt elbilsmotstånd – Akio Toyoda omvald

Toyotas skeptiska inställning till elbilar torde fortsätta. Toyotas årsmöte har uppmärksammats på grund av krocktestskandalen – men trots det och sitt elbilsmotstånd blev Akio Toyoda omvald till ordförande för Toyota igen.
– Om vi inte vet vad rätt svar är, kan vi börja med att göra vad vi tror är bäst, sa Akio Toyoda, enligt APNews. 

Många tillverkare och länder jobbar just nu för att enbart gå över till elbilar. Volvo Cars ska fasa ut motorbilar till 2030 och EU förbjuder försäljningen av förbränningsbilar till 2035. Toyota verkar dock ha andra ambitioner. Akio Toyoda är Toyotas ordförande och har tidigare dömt ut tanken på att elbilar ska kunna ta över helt och att motorbilar ska dö ut. Nu har Toyoda, som är barnbarn till en av Toyotas grundare, blivit omvald till ordförande för Toyota igen.  

Under Toyodas ledning har Toyota drivit en utveckling av bilar som drivs på väte och hybrider i stället för att satsa på helt elektriska fordon. En satsning företaget lär fortsätta med framöver nu när Toyoda blivit omvald. Inför mötet ska han ha uttalat sig såhär.
– Problemen vi står inför i dag, gäller koldioxidneutralitet, är utmaningar som alla på jorden måste tillsammans kämpa emot. Om vi inte vet vad rätt svar är, kan vi börja med att göra vad vi tror är bäst, sa Akio Toyoda, enligt APNews. 

Akio Toyoda har blivit omvald som Toyotas ordförande.

Förutom att behålla Toyoda röstades det ja till flera av företagets andra förslag under årsmötet. Innan mötet skedde har det varit en stor uppståndelse kring biltillverkaren eftersom Toyota och andra japanska tillverkare blivit indragna i en skandal kring falska certifieringstester för bilar. Fusket resulterade inte i några återkallade bilar, men enskilda aktieägare har lyft kritik mot att skandalen skulle kunna skada Toyotas rykte. 

En av grupperna som uttalat sig för att vilja rösta emot Toyoda är den tyska kapitalmarknadsföretaget Deutsche Borse Group. De ska ha kommit med råd att rösta emot ordföranden då han “bör anses ytters ansvarig” eftersom han brutit mot löften om förändring för att inte upprepa de felaktiga testerna, enligt APNews.

Flera av Toyotas tjänstemän har bett om ursäkt för skandalen, något Toyotas vd Koji Sato även gjorde under bolagsstämman. Förra året vann Toyoda omvalet med nästan 85 procent av alla röster. Det var en minskning från 2022 där han lyckades kamma hem 96 procent av rösterna. Vad resultatet slutade på i år är ännu inte klarlagt. 
LÄS MER: