Toyotas vändning: ”Blir aldrig mer än 30% elbilar”

Toyotas ordförande Akio Toyoda dömer nu ut tanken på att elbilar ska kunna ta över helt och att motorbilar ska dö ut. Toyota kommer aldrig att gå över till enbart elbilar – hybrider och vätgas att spela en viktig roll i framtiden. 
– Oavsett hur stora framsteg elbilarna gör, tror jag att de fortfarande bara kommer att ha en marknadsandel på 30 procent, säger han.  

Toyotas tidigare vd och nuvarande ordförande Akio Toyoda förnekar sig inte i sin självpåtagna roll som elbilsagnostiker. Efter att ha hållit ett uppmärksammat tal under Tokyos bilsalong fick han frågan om hur han ser på Toyotas framtidsplaner med elbilar och vätgas. Toyoda uppgav att svaret skulle ta fyra timmer, men valde ändå att svara på fyra minuter. 

Många tillverkare och länder jobbar just nu för att gå över till enbart elbilar. Volvo Cars ska fasa ut motorbilar till 2030 och EU förbjuder försäljning av förbränningsbilar till 2035. Toyota har helt andra ambitioner och planer. 
– En miljard människor runt om i världen lever i områden utan elektricitet. När det gäller Toyota levererar vi även fordon till dessa regioner, så bara elbilar kan inte tillhandahålla transport för alla, säger Akio Toyoda, enligt koncernens egen tidning Toyota Times

Toyota har tagit fram förbränningsmotor som går på vätgas som körs i racingversioner av Toyota Corolla.

Enligt Toyoda har hybrider hittills varit den mest framgångsrika teknologin för att sänka CO2-utsläppen. Han säger att Japan är det enda utvecklade landet som lyckats sänka CO2-utsläppen med så mycket som 23 procent tack vare hybrider, något media anklagas för att ha dolt för att istället kritisera Toyota. 

Toyota kommer därför inte att tillverka mer än 30 procent elbilar av sina cirka 10 miljoner producerade bilar, hävdar Toyoda. 
– Sedan kommer de återstående 70 procent att vara hybrider, bränsleceller och vätgasmotorer. Och jag tror att motorbilar definitivt kommer att finnas kvar.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester