Toyotas legendariske chef död: Gjorde märket störst i världen

Toyotas legendariske chef Shoichiro Toyoda är död. Mannen som var med om att ta Toyota in i Europa och USA blev 97 år gammal – han var även far till Toyotas förre vd Akio Toyoda.
– Det är med stor sorg som vi informerar om att Toyotas hedersordförande Shoichiro Toyoda den 14 februari har gått bort vid en ålder av 97 år, skriver Toyota.

Shoichiro Toyoda hjälpte till att förvandla Toyota till det globala bilföretag vi känner till idag har gått ur tiden, 97 år gammal, meddelar Toyota. Den legendariske bilchefen avled av hjärtsvikt. Shoichiro Toyoda föddes den 27 februari 1925 i Nagoya, en industrihamnstad i centrala Japan, som det andra andra av fyra barn av Kiichiro och Hatako Toyoda. Hans far Kiichiro Toyoda grundade Toyota Motor 1937, innan dess tillverkade företaget vävstolar. 

Redan 1952 började han sin karriär hos Toyota Motor Corporation och han fick titeln verkställande direktör 1961 och senior verkställande direktör 1967 och vice verkställande direktör 1972. Han utnämnde till högsta chef för hela Toyota 1982 och var styrelseordförande mellan 1992 och 1999. Dr Toyoda satt i styrelsen i 57 år och tillträdde posten som hedersordförande 2009 fram till sin död.

Under Shoichiro Toyodas ledning gick företaget om General Motors som världens största biltillverkare. Toyoda lämnade sin position som Toyotas ordförande 1999 och var sedan hedersordförande på livstid. Toyoda efterlämnar hustrun Hiroko, sonen Akio och dottern Atsuko.

–  Begravningsceremonin sker inom kretsen för den närmsta familjen. Toyota Motor Corporation kommer att hålla en avskedssammankomst vid ett senare tillfälle, uppger Toyota i ett uttalande. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester