Tesla chockökar i Sverige – 0% ränta nya vapnet

Teslas nollränta chockar den svenska bilmarknaden. Samtidigt som totalmarknaden faller med nio procent ökar Tesla med 52 procent. Nu meddelar Tesla att nollräntan blir under hela året. 

September blev en ny tuff månad för den svenska bilbranschen och de nyregistrerade bilarna minskade med 9 procent. Men marknaden räddas upp av Tesla som slår rekord och ökar med 52 procent i september. 

Orsaken är Teslas kampanj med nollränta på Tesla Model Y och låga 1,99 procent på Model 3. Satsningen ger nya elbilar en lägre månadskostnad än många begagnade. Konkurrenterna har inte kunnat svara. Det har gjort att Tesla kapat åt sig marknadsandelar från andra bilmärken som nu faller brant. Importören Hedin Mobility tappade till exempel 61 procent, Kia och BMW minskar med 25 procent vardera.

Tesla Model Y dominerar den svenska nybilsmarknaden fullständigt.

Under september blev Tesla Sveriges största bilmärke och Model Y är Sveriges mest sålda bilmodell hittills i år. Nu meddelar Tesla att de förlänger nollräntan in i sista kvartalet. Ett besked som säkerligen får flera andra bilmärken att darra. 
– I vår strävan att påskynda Sveriges övergång till hållbar energi, är ett nyckelfokus för oss att möjliggöra att Teslas modeller blir ännu mer tillgängliga för fler, uppger Tesla. 

Tesla kapade åt sig 40 procent av den svenska elbilsmarknaden i september. Men nollräntan är inget annat än en förtäckt rabatt. Tesla måste sannolikt betala mer än 100 000 kronor till olika finansbolag för att de ska kunna ge nollränta. För den som ska sälja en begagnad Tesla är det ovälkomna nyheter. Andrahandsvärdet minskar när en begagnad bil får en högre månadskostnad än en ny.

Branschorganisationen Mobility Sweden tycker sig se en ljusning ser mer positivt på bilmarknaden än tidigare. Prognosen för 2024 justeras upp från 240 000 till 255 000 personbilar.
– Trots den höjda prognosen bedöms årets totala utfall bli 12 procent lägre än 2023, säger Emmi Antonsson, kommunikationschef hos Mobility Sweden.
LÄS MER: