Demonregissörens rysligt fina bil säljs på auktion

Alfred Hitchcocks Bentley går på auktion. Den här bilen köpte han glänsande ny 1958. Samma år som Studie i brott gick upp på biodukarna.

Året var 1958 och engelsmannen Alfred Hitchcock stod på toppen av sin karriär. Skräckmästaren trollband världen med sina filmer. Samtidigt längtade han nog i hemlighet hem till England en aning. Kanske var det därför som han beställde en helt ny Bentley S1 Continental från fabriken i hemlandet.

Året då han köpte sin nya Bentley för att resa ståndsmässigt genom Hollywood, var samma som “Studie i brott” gick upp på västvärldens biografer. Med James Stewart och Kim Novak i huvudrollerna i kombination med ett strålande manus blev filmen en succé.

Alfred Hitchcock hade kommit till Hollywood och USA från England 1939. Han var då 40 år gammal och stod på tröskeln till sitt genombrott. Genom att köra en Bentley fick han ändå nudda vid hemlandet en aning. Den här modellen började byggas 1955. Samtidigt tappade Bentley lite av sitt egenvärde, förutom kylaren så var bilen identisk med syskonen Rolls Royce modell Silver Cloud.

Alfred Hitchcock älskade sin Bentley. Han som inspirerades av den tyska expressionismen i sina filmer tyckte att bilens linjer väckte fantasin och känslan till liv inom honom.

Det är däremot inte originallack, när Hitchcock fick den här Bentleyn levererad för 66 år sedan var den Tudorgrå, men man har senare lackat den grön på en verkstad i Ohio. Priset beräknas ligga omkring en miljon kronor, billigt för ett stycke film och bilhistoria i en och samma smakfulla kaross. Det är Bring a Trailer som auktionerar ut exemplaret.

LÄS MER: