Därför får hon 50 000 i skadestånd av Tesla

Tesla tvingas betala 50 000 kronor i skadestånd vardera till nio bilägare. Hovrätten slår fast att de manipulerat laddningshastigheten genom mjukvaran.
– Det känns skönt att bli trodd, säger Vany Ngyuen till norska Motor.

Tesla i Norge skulle uppdatera mjukvaran i bilar. Men när ägarna fick tillbaka sina fordon upplevde de att bilarna laddas mycket långsammare. Då klev Esben Zimmer fram. Han såg till att det gjordes tester som visade att bilarna laddade 30 procent sämre. 

Esben Zimmer pratade med andra Teslaägare som delade samma erfarenhet.  Men Tesla i Norge slog ifrån sig och blånekade helt till anklagelserna. De tänkte heller inte återställa bilarna och ville inte betala ersättning till de drabbade. 

Bilägarna i Norge upplevde att laddningshastigheten gått ner efter en mjukvaruuppdatering.

En av dem är Vany Ngyuen. Hon skulle försöka sälja sin Tesla, men var tvungen att berätta i annonsen att den laddas långsammare. Det förlorade bilen i värde och många spekulanter vände henne ryggen.

Esben Zimmer samlade alla dessa besvikna Teslaägare i ett upprop mot biltillverkaren. Till sin hjälp fick han det norska konsumentrådet. Deras jurist Ragnhild Löshet tyckte det var ett solklart fall. Med hennes hjälp drog man Tesla hela vägen genom det norska rättssystemet fram till domaren i Borgarting hovrätt. 

Efter långa förhandlingar kom domstolen till slut med ett utslag. Tesla i Norge dömdes att betala 50 000 norska kronor till var och en av de drabbade. 
– Det är väldigt skönt att bli trodd och få upprättelse, säger Vany Ngyuen till Motor.

Esben Zimmer som varit den drivande bakom rättsprocessen är äntligen nöjd. Han har stridit länge och utfallet har varit ovisst. Men nu känner han sig lättad och kan se framåt igen.
– Det viktigaste är principen, nu har vi satt skåpet på plats så att en stor aktör som Tesla kan göra som den vill, säger Esben Zimmer.

Från norska konsumentrådet är man också belåtna med utfallet. Enligt dem visar det att vanliga människor kan få rätt mot stora och mäktiga företag. 
– Om det händer måste de kunna få ersättning, en näringsidkare kan inte ändra fritt egenskaper hos produkter som de har sålt, säger Ragnhild Löseth
Motor Norge har frågat Tesla om de kommer att överklaga till HD, men har inte fått svar.
LÄS MER: