Volvos elbil räknar ut din vikt från kroppsformen

Volvos nya elbil EX90 scannar din kropp och räknar ut din vikt. Tanken är att höja säkerheten i bilen utan att du behöver banta.
– Radarsystemet kan se storleken på människor för att kunna räkna ut formen och sedan vikten, säger Lotta Jakobsson, Volvos säkerhetsexpert, till Daily Telegraph.

Historiskt sett har Volvo varit ett bilföretag som legat i framkant när det kommer till säkerhet. Nu väljer Volvo att testa ett nytt grepp med nya elbilen EX90. I dag är modellen utrustad med två kameror i interiören och radarsensorer som ska se till att inget glöms kvar i bilen. Men snart kommer systemet kunna göra mer än så. 

Volvo ska släppa en mjukvaruuppdatering till EX90 där kamerorna och radarutrustningen i interiören kommer kunna mäta vikten och längden på människorna inuti elbilen. Genom att scanna din kroppsform räknar Volvo EX90 ut din vikt. Tekniken har installerats så att EX90 ska kunna ställa in så att säkerhetsbältena och krockkuddarna anpassar sig för vikten av varje enskild person i elbilen.
– Vi kommer kunna bli mycket mer intelligenta när det kommer till att anpassa säkerheten till individen i bilen vid en krasch, säger Jakobsson. 

Än så länge Hårdvaran är installerad i Volvos senaste elektriska SUV, men mjukvaran är fortfarande inte helt klar. När den väl är färdigutvecklad kommer den att skickas ut genom en over-the-air-uppdatering. Men att Volvo kommer att låta dig läsa av vikten hos bilens passagerare via pekskärmen är föga troligt.
LÄS MER: