Miraklet: Skadade dieselmotorn vägrar att dö

En trasig 5,9-liters dieselmotor från den legendariska Cummins B-serien plockas isär av motordetektiven Eric Berg. Exemplaret har stora skador, men fungerar mirakulöst fortfarande.
– Bara för att den fungerar betyder inte det att motorn är bra, skriver Berg. 

Eric Berg från Youtubekanalen “I Do Cars” plockar isär en dieselmotor från en av de mest tåliga dieselmotorerna någonsin. Nämligen en 5,9-liters Cummins B-serie. Motorn hade gått 59223 mil och satt i en Dodge Ram 2500 från 2006. Dieselmotorn fungerar fortfarande, men ska ha massor av skador inuti som Berg nu ska ta en närmare titt på.

– Den gick fruktansvärt illa och tryckte ur sig massor med avgaser från vevhuset genom oljehålet. I den här videon ska jag ta isär den helt och hållet för att finna grundorsaken till symptomen och se vilka delar som överlevt det tuffa livet den här pickupen verkar ha levt, skriver Eric Berg. 

Den första delen av undersökningen Eric gör på dieselmotorn visar inte några jättestora problem. Utan det är egentligen först när han tar loss topplocket som de första riktigt stora skadorna inuti motorn syns. Några av cylindrarna har stora skador i väggarna och det finns även metallbitar i brännkammaren, vilket inte är så bra. Att Cumminsdieseln kunnat gå är ett smärre mirakel.
– Oj detta är illa, säger Eric. 

När han sedan tar loss kolvarna är de flesta av dem riktigt skadade. Kolvringarna på tre av de sex kolvarna var helt avknäckta, vilket gjorde att deras cylidrar inte fungerade alls.
– Nu börjar jag förstå varför den här motorn inte gick så bra, säger Eric. 

Även kamaxelnsatsen, vevtakslagererna och tappet hade stora skador på sig. Trots detta fungerade dieselmotorn fortfarande. Eric summerar sedan sin undersökning som tog tre dagar såhär.
– Förmodligen så undersökte aldrig den förra ägaren motorn, vilket gjorde att när det väl skedde så var den så pass skadad att det inte var värt att reparera den alls, säger Eric.
LÄS MER: