Nytt jättebatteri för lastbilar – går att byta ut

CATL lanserar ett nytt jättebatteri på 600 kWh för ellastbilar som kommer gå att byta ut. Genom batteribyte kan lastbilar köras längre sträckor under en arbetsdag.

CATL som är världens största batteritillverkare håller just nu på att lansera tre olika Tectrans-batterier. En av dessa är till för bussar och kallas för Tecrans-B. Den varianten ska ha en livslängd på uppemot 15 år och en garanti på 100 000 mil. Nu har företaget visat upp den variant som ska användas i ellastbilar. 

Batteriet kallas för Tectrans-T och kommer i två olika versioner där den ena kallas för “long-life-edition”. Den ska ha en levnadslängd uppemot 15 år och ha en räckvidd på 50 mil. Denna version av batteriet går även att byta ut på batteribytesstationer genom någon som kallas QIJI Energy-teknik som CATL tagit fram, vilket gör att hela ellastbilsbranschen skulle kunna gå att revolutionera.

Den andra versionen av Tectans-T kallas för “superfast charging edition”. Detta batteri har en kapacitet på 200-600 kWh med en räckvidd på 50 mil. Den går också att ladda till 70 procent på 15 minuter. Levnadslängden är långsammare på denna version dock då den enbart ligger på 120 000 mil eller åtta år.

CATL samarbetar i dag med Volvo och Volkswagen i Europa och skulle därför kunna implementera sina nya batterier i deras modeller framöver. 
– Efter att ha klarat av flera stora utmaningar är vi redo att lansera denna nya produkt som kommer kunna revolutionera batteriuthåligheten bland ellastbilar, säger Aleksej Krükov, chefsingenjör för CATL Overseas Business, under IAA-presentationen i Hannover.
LÄS MER: