Rena tidskapseln – Volvo från 1928 på auktion

Ett rullande museum går under klubban på auktion. En äkta Volvo PV4 från 1928 och en av de första 100 bilarna som tillverkades i Sverige. Därför är det inte konstigt att priset springer iväg. 

Påskhelgen 1927 firades med pompa och ståt i ångbåtsstaden Göteborg. Enligt tidningsnotiserna drog det in friska vårvindar från havet när folk gick man ur huse för att vara med när det skrevs svensk bilhistoria.

Den här dagen rullades de första hundra Volvobilarna ut från fabriken. Folkmassan trängdes, landshövdingen höll tal och pressen slickade i sig alla detaljer av den här makalösa nymodigheten som skulle ta det eftersatta Sverige in i framtiden.

Volvo ÖV4 som den hette egentligen, eller Volvo öppen vagn med fyra cylindrar, tillverkades bara i en liten upplaga. Det var bara ett startskott över den makalösa berättelse som det svenska bilmärket stod i faggorna för att förverkliga. 

Den här bilen som nu säljs på auktion lottades ut genom det populära Hantverkslotteriet. Ett lottospel som inrättades redan 1867 och blev dåtidens eget Bingolotto. Vinnaren var lantbrukaren August Johansson i Vikbolandet, Östergötland. Men han fick den inte hemlevererad förrän året därpå, eftersom hans äldsta son då tog körkort.

Det här var blott den andra bilen i bygden, varpå den också tilldrog sig mycket uppmärksamhet. Dessutom var den ute på en rad eskapader. En gång krockade Johansson med länsman under en stadstur och en annan gång råkade han köra den rakt ner i Siljan under en semester. Bilen var nämligen ett praktiskt semesterfordon, eftersom det gick att bädda den.

Den här bilen var lite av ett allmängods i Vikbolandet. Det här var ett annat tidevarv och på den tiden hjälpte folk varandra. Varpå August lät grannarna köra runt i den efter eget kynne. Det var också en av anledningarna till att bilen var mycket nedgången vid försäljningen 1968. 

Volvon innan den otroligt skickliga renoveringen som nuvarande ägare gjorde redan på 1960-talet.

Den nuvarande ägaren var bara 20 år gammal när han köpte bilen. Han renoverade den till nyskick och fick hjälp av mamma att sy klädseln. Efter mycket hårt arbete var den snart ute på vägarna igen och ägaren, som bor i Åtvidaberg, har hållit den lika perfekt i alla år. En gång skjutsade han till och med den legendariska Volvoingenjören Carl Sågvall, som var med vid byggandet. 

Men nu har han efter en 55-årig kärleksaffär med sin ungdomsflamma bestämt sig för att gå vidare, den här underbara bilen ligger ute till auktion hos Bilwebauctions, sista dagen är på torsdag och bilen värderas till uppemot en miljon kronor.
LÄS MER: