Ovärderlig konceptbil totalförstörd i brand

Den ovärderliga konceptbilen brann plötsligt upp – bara timmar efter att den ställts ut på Pebble Beach. Ford Probe I byggdes av Ghia och var ett försök att visa upp framtidens Fordmodeller med en strömlinjeformad kaross och digital interiör. Nu är konceptet totalt nedbrunnet och går inte att återställa.

Ford Probe I byggdes 1979 av den legendariska karroserifirman Ghia och var en unik konceptbil. Den designades för att visa upp dess avancerade aerodynamiska formgivning. Den strömlinjeformade karossen utformades för att optimera bränsleeffektiviteten.

Bara några timmar efter att konceptbilen visats upp på årets Pebble Beach fattade bilen eld och totalförstördes. Branddramat inträffade när bilen transporterades i ett släp på väg tillbaka från utställningen.

Ford Probe I baserades på en modifierad Fox-plattform och under huven fanns en turboladdad 2,3-liters fyrcylindrig motor som drev bakhjulen. Inuti hade Probe I-konceptet en förarmiljö fylld med tidstypisk digital teknik. 

Det Kalifornien-baserade restaureringsföretaget, Scott Grundfor Company, ägde det ovärdeliga konceptet och publicerade bilder till Instagram som visar skadan. Allt förutom bilens plattform har bränts. Ingen person kom till skada i branden, och orsaken till olyckan är fortfarande okänd.
LÄS MER: