Konkursad svensk bildelsjätte nära räddningen

Konkursade svenska bildelsjätten IAC Group är på väg att säljas. Konkursförvaltaren tror att en ny ägare som räddar företaget kan presenteras inom kort.
– Vi har indikationer på att en ny ägare kommer att fortsätta verksamheten med samma anställda som tidigare, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordscentralen.

Det var tidigare i somras som nyheten slog ner som en bomb i bilvärlden. Den stora fordonsdelstillverkaren IAC Groups verksamhet i Sverige begärde sig själva i konkurs. IAC tillverkar instrumentpaneler och ett stort antal andra plastdelar till Volvo Cars, Volvo Trucks och Scania.
– Vi har inte kunnat skapa den nödvändiga likviditeten för att kunna fortsätta verka för våra högt värderade kunder i Sverige, skrev företaget då i ett pressmeddelande.

Enligt IAC Group var det effekten av pandemin som till slut tog knäcken på dem. Under de tre åren som världen hukade sig under covid-viruset stod bilbranschen stilla. IAC Group tog emot statlig hjälp för att kunna hålla igång verksamheten under pandemin. Men det räckte inte för att verksamheten skulle räddas.

Sedan konkursen blev offentlig har ändå produktionen i de tre svenska fabrikerna hållits igång med den vanliga personalstyrkan.
– Just nu upprätthålls produktionen inför en kommande försäljning, säger Mikael Kubu.

Han tror att IAC Group snart kommer att ha en ny ägare och att verksamheten ska räddas kvar. 
– Vi arbetar med den saken, säger Mikael Kubu. 

När nyheten kom att IAC Group skulle ansöka om en konkurs spreds paniken på fabriksgolvet. Företaget har 1400 anställda i Sverige, på tre olika platser i Färgelanda, Skara och Göteborg.
– Konkursboet betalar alla löner löpande under tiden det här sker och allt tyder på att vi kommer att ha en köpare, säger Mikael Kubu.

Konkursförvaltaren Ackordscentralen har arbetat intensivt med att hitta en ny ägare till företaget. Man har hela tiden tänkt på de anställda som är oroliga över framtiden. Därför har det varit viktigt att en ny ägare vill köra vidare med samma personalstyrka. Han och Ackordscentralen hoppas att man inom kort kan presentera den nya ägaren.
– Alla indikationer tyder på att den nya ägaren kommer att driva verksamheten vidare med samma anställda från de tre fabrikerna, säger Mikael Kubu. 
LÄS MER: