Så få Volvo 245 Turbo finns kvar – säkra ditt eget ex

Nu är det precis 40 år sedan Volvo lanserade sin prestandakombi 245 Turbo i Sverige. På sin tid var den en av världens snabbaste kombibilar. Bara 328 bilar finns kvar i Sverige. Nu finns chansen att säkra ett eget exemplar på auktion.

När Volvo presenterade den här prestandabilen i folkhemsmodell i Sverige 1984 för 40 år sedan skapade det stora rubriker. Aldrig förr hade man placerat en turbo och 155 hästkrafter i en bil som var avsedd för den vanliga Svensson-familjen. Volvo 245 Turbo är en vidareutveckling på den berömda 240-serien som presenterades redan  1974. Den är Volvos mest byggda bil och när produktionsbandet slutade 1993 hade den byggts i nästan tre miljoner exemplar. 

Tidigare hade man i USA byggt kombibilar med många hästkrafter. Men när det här kom till Sverige var det många som höjde ögonbrynen. Det uppfattades nästan som lite obscent att komma med ett sådant prestandaåk med stort lastutrymme. Volvo 245 Turbo lade grunden till senare prestandakombibilar som 855 R och V70 R.

Det här exemplaret som nu är till salu byggdes under det stora premiäråret 1984. Det fick för tre år sedan tillbaka originallacken. Enligt varvmätaren har den rullat i snart 26000 mil och enligt säljaren som gått igenom gamla besiktningsprotokoll verkar det helt rimligt.

Däremot är det inom en inte alltför avlägsen framtid behov av ett kamremsbyte och en service samt åtgärda AC-pump. På däcken sitter Volvos original turbofälgar och ratten är också det i ursprungsskick. I Sverige finns det bara 328 bilar kvar av den här modellen och de blir allt färre med åren. 

Eftersom det är samlare och fantaster som är intresserade av den här dyra Volvon så behövs det också att bytas dörrlister till de ursprungliga svarta som alla Volvo 240 och 245 Turbo har. En del andra åtgärder kan också vara aktuella enligt Bilwebauctions som säljer bilen. De uppskattar att värdet ligger på mellan 150 000 och 180 000 kronor.
LÄS MER: