Revolution för elbilar: Laddas av stötdämpare

Tidigare förlorad energi går nu att använda genom en ny smart uppfinning. Företaget Gig Performance har tagit fram stötdämpare som gör el. Innovationen kommer kunna generera 500 Wh kontinuerligt enligt företaget. 

Många elbilar och hybrider är i dag utrustade med ett bromssystem som återvinner energi vid inbromsningar och i nerförsbackar. Nu har företaget Gig Performance gått ett steg längre då de lyckats ta fram stötdämpare som gör el. 

Systemet har döpts till Roadkill 5000 och finns i dag i två versioner där ett är till för lastbilar och den andra för terrängfordon. Den version som ska passa skåpbilar och personbilar är fortfarande under utveckling. Priset för att implementera systemet är fortfarande inte offentligt, men ska enligt företaget själva vara lätt att installera.   

Roadkill 5000 fäst på ett terrängfordon.

Roadkill 5000 fungerar genom två armar på en generator som är fästa på ditt chassi. De gör att vertikala rörelser av upphängningen omvandlas till energi som kan användas för att ladda batteriet. Enligt Gig Performance ska systemet kontinuerligt generera 500 Wh. 

Som sagt är produkten fortfarande i en tidig fas av sin utveckling och hur stor revolution för elbilar den faktiskt kommer att bli återstår att se.  Men i framtiden hade det inte kommit som en chock ifall stora elbilstillverkare började implementera produkten då extra räckvidd alltid ses som en stor bonus hos de flesta kunderna.
LÄS MER: