Audis nya gasbil A3 g-tron kommer 44 mil på en tank biogas

Audi satsar vidare på gasbilar och släpper nu A3 Sportback g-tron i Sverige. 
Bilen får klimatbonus och nedsatt förmånsvärde och kan köras 44 mil på en full tank med biogas. 

Redan 2014 lanserades A3 Sportback g-tron med gasdrift och nu kommer efterträdaren. Nya Audi A3 g-tron får en  1.5 TFSI-motor på 131 hk och ett vridmoment på 200 Nm mellan 1400 och 4000 varv. 

Audi A3 Sportback g-tron får tack vare goda klimatprestanda för gasbilar en miljöbonus på 10000 kr och låg årlig skatt. Den som kör bil i tjänsten kan räkna med ett nedsatt förmånsvärde på 1278 kr/mån vid 50% marginalskatt enligt nuvarande lagstiftning. I Sverige består fordonsgasen CNG till 95 procent av klimatvänlig biogas.

Jämfört med den konventionella förbränningsprocessen tillåts ett högre kompressionsförhållande på 12,5:1 med gasdrift vilket gör 1,5-litersmotorn ännu effektivare. Cylinderhuvud, insprutningssystem, turboladdare och katalysator har dessutom anpassats för gasdrift. Innan gasen når insprutningsventilerna sänks trycket från maximala 200 bar till mellan 5 och 9 bar. 

Med S tronic-växellåda som standard går 0-100 km/h på 9,7 sekunder. Den fyrcylindriga motorn startar alltid med gasdrift och tillför endast en mindre mängd bensin i specifika fall. Om trycket i gastankarna sjunker under en viss nivå skiftar motorn omärkbart över till bensindrift via reservtanken på 9 liter. Bränslenivån i tankarna och förbrukningen visas i den digitala instrumenteringen och de två påfyllnadsrören är placerade under en gemensam tanklucka.

Tre gastankar är placerade på tvären i bilens bakparti. En smal stålcylinder på ca 4 kilo framför bensintanken och två stora tankar, som var och en rymmer ca 7 kg CNG, är placerade under bagageutrymmet. De större tankarna är tillverkade av komposit i linje med Audis lättviktsfilosofi och väger endast 26 kg. Det inre lagret i tanken består av en gastät behållare i polyamid. Det höghållfasta yttre skalet har två lager, där det inre består av kolfiberförstärkt komposit (CFRP) och det yttre av glasfiberförstärkt komposit (GFRP).  

Det yttre lagret har även en säkerhetsfunktion eftersom det skiftar till mjölkvitt om det skulle skadas, vilket gör det lätt att upptäcka. Ytterligare ett skydd av GFRP skyddar tankarna mot stenar och annan vägpåverkan. Även vid tillverkningen sker extra säkerhetskontroller. Innan tankarna monteras i bilen trycktestas de till 300 bar, vilket långt över driftstrycket på 200 bar. Tankarna klarar även ett sprängtryck på 580 bar, vilket är betydligt mer än de 470 bar som krävs enligt lag. Likaså är kraven vid krocktester väl uppfyllda.

Säljstarten av Audi A3 Sportback g-tron sker under september med ca pris från 331700 kr. Utöver Audi A3 Sportback g-tron erbjuder Audi även gasdrivna modeller av Audi A4 Avant och Audi A5 Sportback.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester