Dolt i broschyr: Tar bort säkerhet om du inte betalar

Hyllade elbilen Renault Scenic har kammat hem flera priser och vann Årets bil 2024. Men vad många inte vet är att Renault efter några år tar bort säkerheten med den intelligenta adaptiva farthållaren inom du inte betalar extra.
– Det måste ställas hårdare krav på säljarens skyldighet att lämna information. Fotnoter i en broschyr kan inte räcka, säger advokat Vigdis Svennungsen till norska Motor.

Nya Renault Scenic E-Tech har skördat framgångar och fått flera toppbetyg från experter. Bilen utnämndes också till prestigefyllda Årets Bil i Europa 2024. Dessutom kom den längst i världens största räckviddstest i Norge. Men allt är inte guld och gröna skogar. Nu har den norska tidningen Motor avslöjat att biltillverkaren Renault döljer sin nya affärsmodell i de finstilta detaljer i broschyrer.

Om du köper bilen med en intelligent adaptiv farthållare, som kommer extra i paket för mellan 14 000 kronor och 20 000 kronor, så kommer den intelligena adaptiva farthållaren bara att fungera de första fem åren. Efter det behöver du betala mer pengar för att få ha kvar funktionen via ett abonnemang. Det är inte något som Renaults kunder får veta direkt i bilhallen, utan det står enbart i en fotnot i bilens försäljningsbroschyr. Även i Sverige måste du betala för abonnemanget, vilket bara står i en fotnot i broschyren.

Renault i Sverige valde att återkomma med mer information två veckor efter att den ursprungliga artiklen publicerats. De bekräftar att den intellingenta adaptiva farthållaren försvinner om du inte betalar extra, men då förvandlas till en vanliga adaptiv farthållare. Efter att Motor.no och Carup uppmärksammat frågan har de ändrat i sina broschyrer, så att uppgifterna inte längre ska vara dolda.

– Det som är viktigt här är att vi inte tar bort någon säkerhet. Den adaptiva farthållaren är kvar hela tiden Den intelligenta adaptiva farthållaren kommer efter 5 år fortsatt att fungera med då som en helt vanlig adaptiv farthållare (ACC) med stop & go funktionen, om kunden inte väljer att starta ett abonnemang på uppkopplande Google-tjänster. Vissa uppkopplande funktioner som en specifik navigations-kartvy kommer inte längre vara aktiverade men det påverkar inte den adaptiva farthållarens funktioner.
Vi har uppdaterat våra prislistor, uppger Karin Lyrborn, PR-chef för Renault i Sverige i ett mejl till Carup.

Renault Scenic har hyllats stort efter att ha blivit Årets Bil 2024 och briljerat i räckviddstester. Men att säkerhetsfunktioner försvinner efter fem år göms i det finstilta i broschyrer.
Trots att du köper ett tillval för 20 000 kronor försvinner funktionen efter fem år om du inte tecknar ett abonnemang.

Enligt Motor.no är det inte bara den intellingenta adaptiva farthållaren som kan försvinna om du inte betalar. Även bilens hastighetsvarnare slutar fungera efter 14 år om du inte betalar extra.
– Det är synd att delar av bilens utrustning slutar fungera efter ett tag, såvida man inte betalar för fortsatt tillgång, säger advokaten Vigdis Svennungsen till Motor.
– Om utrustning blir prenumerationstjänster, som i det här fallet, måste det återspeglas i bilpriserna, med lägre priser, säger Svennungsen.
LÄS MER: