Superbilen tvättas för första gången på 22 år

Bättre före- och efterbilder är sannerligen svåra att få tag på. Efter att denna mögliga Honda NSX fått sin första tvätt på 22 år, ser den ut som att den varit och vänt i himmelriket. Bilen är dessutom en av endast 400 tillverkade i samma färgkombination och mätaren visar bara 3221 km.

Honda tillverkade endast 1250 stycken NSX år 1992. Strax över 400 av dem lämnade fabriken i vitlackade med svart interiör. En av dessa har stått i en verkstad i 22 långa år och under dessa två decennier har den samlat på sig både damm och mögel. Sånt som ägaren nu vill bli av med innan han vinkar av den till försäljning.

För att få ordning på städningen har han anlitat firman Ammo NYC och deras egen Larry Kosilla tar oss igenom processen mot ljusare tider. Till att börja med får bilen en enkel spolning för att få bort det allra ytligaste lagret av smuts. Det gör skillnad, men det finns mycket kvar att göra.

Eftersom bilen inte fått frisk luft på årtionden har det bildats mögel över sätena, på ratten och runt instrumentbrädan. Även om ägaren såg till att hålla bilen så torr som möjligt hindrade det inte fukt från att ta sig in i kabinen och förstöra. Men tack vare herr Kosillas förträffliga skrubbfärdigheter gick det mesta av fördärvet att tvätta bort. 

Han började med att skrubba sätena med lödder för att sedan torka av dem med mikrofiberduk. Han gör en viktig poäng av att dessa ska bytas ut kontinuerligt. Efter det så går han in med en ångtvätt för att komma in mer på djupet, särskilt där det inte går att komma åt med trasan. Därefter gick han in med antimögelmedel, för att döda kvarlevande partiklar, som får sitta kvar en stund och behandla ytorna. Efter det återgår han till det upplösande löddret en sista gång, för att sedan runda av med gediget torkande med mikrofiber. En mycket noggrann process med ett fantastiskt slutresultat.

Den rena färgen på utsidan visade fortfarande tecken på slitage, vilket krävde polering, men skillnaderna var drastiska efter den djupgående rengöringen och fick bilen att se ut som ny igen. Med en skinande finish och en glänsande mögelfri interiör, får vi hoppas att möglet inte återvänder den resterande delen av NSX:ens liv, vars mätare trots allt endast visade 3221 kilometer.

LÄS MER: