Porsche visar hemlig samling värd miljarder

Porsche visar upp sitt hemliga lager fyllt med bilar värda flera miljarder. Byggnaden är packad med varenda modell sportbilstillverkaren någonsin producerat.

Bilmärket Porsche grundades 1931 i Stuttgart, Tyskland. Intill ett museum fyllt med historia och modeller från den tyska biltillverkaren finns ett okänt lager. Där står varenda modell och prototyp Porsche någonsin tillverkat. Tack vare Top Gears Youtubekanal får vi en unik rundtur.

Med åren har Porsches modeller blivit mer och mer raffinerade. Därför är det extra häftigt att få se en av företagets äldsta juveler, Porsche 356, i all sin geniala enkelhet. Bilen ser helt orörd ut och det går nästan att spegla sig i den silvergråa lacken.

Sedan tar vi en närmare titt på en annan ikon. I lagret står nämligen en mörkgrön Porsche 930 Turbo, biltillverkarens första vägbil med turbomotor. Exemplaret går inte att beskriva på annat sätt än rent av delikat. Idén bakom bilen kom från Porsches racingsuccé med de tidigare modellerna 917 och 935:an.

När 930:an lanserades år 1975 var det inte många andra bilar som kunde mäta sig med monstret. Saab har ofta sagts vara först med turbo, men Porsche var flera år före. Bilen var snabb som en Ferrari, samtidigt som den erbjöd sittplatser i baksättet. Modellen som fick smeknamnet “widow-maker” för turbon som började sakta med sedan slog till med en enorm kraft.

I lagret får vi även se en röd Porsche Carrera GT och en gul Porsche 911 Carrera RS 2.7 känd för sin vinge. Eftersom lagret innehåller varenda Porsche-modell som någonsin tillverkats är det svårt att nämna alla. En av de sista modellerna vi får ta del av är den moderna superbilen Porsche 918 Spyder.

Att Porsche nu visar upp sin otroliga historia på ett helt nytt sätt kan ingen bilälskare klaga på. Nu får vi bara hoppas att de kommer ännu mer klipp inifrån paradiset.
LÄS MER: