Så mycket kostar det att serva en Koenigsegg

Hur mycket kostar det att serva en av världens snabbaste och mest unika bilar? Det får vi veta när youtubern The Stradman ska fixa sin Koenigsegg Agera. Kostnaderna är svindlande, men billiga jämfört med andra hyperbilar.

The Stradman är Youtoube-stjärnan med 4,3 miljoner följare som privatleasade sin Koenigsegg, något Carup skrivit om tidigare. Varje månad betalar han 365 000 kronor för att leasa sin superbil. För några veckor sedan åkte han ner till Florida för att testa bilens topphastighet och kom då upp i den hisnande farten 360 km/h. Men innan han åkte för att utföra testet var han tvungen att se över bilen. Han kommenterade servicen själv såhär.
– Idag ska jag betala den dyraste servicekostnaden jag betalt under hela mitt liv, säger The Stradman.

Inför bilens resa ner till alligatortäta Florida ville The Stradman att bilen skulle vara så säker och snabb det bara gick och valde därför att serva hela bilen från topp till tå. Bara att frakta bilen från Arizona till Florida kostade youtubern runt 115 000 kronor. 

Ett problem han upptäckte som han aldrig tidigare haft var att bilens värde var så högt att det var svårt att hitta en verkstad som hade tillräckligt hög försäkringstäckning ifall något fel skulle uppstå u nder bilens service.
– Många superbilägare väljer att bara riskera allt när de lämnar in sina bilar på service utan försäkring, säger The Stradman. 

Koenigseggs årliga service i USA för Agera-modellen ligger på 190 000 kronor, då byts oljan och tändstiften, men även kylarvätskan och en rad andra funktioner ses över. Priset är samtidigt rena fyndet i jämförelse med vissa andra hyperbilars kostnader. Bara att byta tändstift i en Bugatti Veyrons W16-motor kostar 210 000 kronor. Enbart oljebytet går loss på 250 000 kronor i Veyron. Var 1600:e mil ska däck och fälgar bytas till en kostnad av 800 000 kronor.

Förutom grundservicen valde han även att lägga på flera saker till som inte var helt nödvändiga, för att lyckas få bilen så snabb som möjligt inför topphastighets testet. Bland annat byttes bränslepumpen, däcken och taket tätades. Däcken kostade inte mer än 30 000 kronor. Totalt sett kom kostnaden upp för alla åtgärder i 614 000 kronor. Ett pris den vanligtvis glade youtubern kommenterade så här.
– På det stora hela är jag rätt besviken då jag bara kom upp i 360 km/h. Det var väldigt mycket energi och pengar som investerats i projektet.
LÄS MER: