Så blev svenska bandvagnar från Hägglunds populära i Ryssland

Svenska bandvagnar från Hägglunds har blivit populära i Ryssland. 
En av ägarna till det svensktillverkade militärfordonet är dumaledamoten Grigory Anikeev, uppger ryska Forbes. 
I Ryssland kostar en svensk bandvagn av typen BV-206 i toppskick 400 000-600 000 kr. Ryssarna kallar den för ”Älgen”.

Bandvagn 206 från Hägglunds var ett av de mest kända fordonen hos den svenska armén. Innan nedrustningen fanns det omkring 4000 bandvagnar hos försvaret. Hägglunds i Örnsköldsvik tillverkade bandvagnen som anses svårslagen i oländig terräng då kompositkarossen gör den mycket lätt. Den låga vikten gör också att bandvagnen kan luftlandsättas med helikopter eller flygplan. 

Den kan också användas som amfibiefordon och köras genom vattendrag om bilen förses med snorkel. En av de som var med och byggde bandvagnen på 1980-talet var tidigare statsminister Stefan Löfven som då arbetade som svetsare och fackordförande på Hägglunds i Örnsköldsvik. Totalt tillverkades 11 000 exemplar av BV206. 

Många har blivit förvånade över att den svenska bandvagnen blivit populär i Ryssland under de senaste åren. Bland annat har det rapporterats att BV206 synts i jämförelsetester som det ryska försvaret gjort mot andra bandvagnar. Relativt ofta bjuds Hägglunds BV206 via Rysslands motsvarighet till Blocket, Avito. Det finns också företag som helt specialiserat sig på att säja och reparera svenska bandvagnar.  Det är inte den ryska militären som använder bandvagnen, utan privatpersoner och företag.

Även utbudet av reservdelar och service tycks vara stort, även om kriget kan ha påverkat tillgången på delar. Priserna varierar något, men från 500 000 kr får du en svensk bandvagn i toppskick, med reservation för högst osäker rubelkurs. Då har bandvagnen ofta en nyare Mercedes-diesel och den bakre vagnen kan användas både för persontransport och övernattning. Bandvagnar i sämre skick kan gå för lägre belopp. Ryssarna har till och med ett eget smeknamn på den svenska bandvagnen: ”Älgen”.
– Den övervinner lätt lera, träsk, sand, snö och vattenhinder, skriver en säljare i sin annons på Avito.

Vad är då bakgrunden till att det svensktillverkade militärfordonet tycks vara frekvent förekommande i Ryssland? Sannolikt är det inte svenska försvarets bandvagnar som hamnat i Ryssland. De maldes ner till plastpulver och såldes även vidare till bland annat räddningstjänsten Svenska Kraftnät och dåvarande Vägverket. I stället kommer bandvagnarna i Ryssland från det norska försvaret. Tidningen Dagbladet avslöjade tidigare att norska försvaret sålde ut 1000 Hägglunds BV206 varav många köptes av ryska företag och privatpersoner. I dag vet ingen exakt hur många BV206 som finns i Ryssland.

https://youtu.be/uqzXueZS9NI

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester