EU: Syn- och hälsokontroll för att förnya körkort

EU vill införa medicinska kontroller och syntest för att äldre ska få förnya sina körkort. Med en rösts övervikt har EU-parlamentets transportutskott röstat ja till förslaget. Transportstyrelsen i Sverige är emot de nya reglerna.
– Det skulle ta oerhört mycket resurser från sjukvården, säger Hans Yngve Berg, utredare på Transportstyrelsen.

Hälsokontroller för äldre förare är en fråga som delar medlemsländerna i EU. Vissa länder som Finland har redan hälsokontroller, medan Sverige inte har sådan regler. Före jul röstade EU-parlamentets transportutskott ja till förslaget med 22 röster mot 21, uppger Euractiv

Enligt utkastet till regler måste en läkare intyga att föraren är medicinskt kapabel att köra ett fordon. Det ska gälla både nya förare och den som förnyar körkortet. Även syntest ska bli obligatoriskt för att förnya körkortet. Bakgrunden är att EU vill minska dödligheten i trafiken från dagens 20 000 årliga dödsfall med hälften med 50 procent till 2030.

Frågan kommer nu att slutomröstas av EU-parlamentet i januari eller februari. Om förslaget går igenom kommer varje land sedan att få utforma sina exakta medicinska krav. Svenska Transportstyrelsen tycks redan tagit ställning mot det politiska förslaget. 

– Det skulle ta oerhört mycket resurser från sjukvården. Det är också svårt att med enkla kontroller avgöra om någon ska ha körkort eller inte, säger Hans Yngve Berg, utredare på Transportstyrelsen till Sveriges Radio Finska