Övergiven Volvo Amazon – startar efter 30 år

Efter att stått övergiven i 30 år hittas en Volvo Amazon av Hampus Granström, mitt ute i skogen. Med bara enkla verktyg lyckas 20-åringen göra det som ingen väntat sig – se den fantastiska videon.

Hampus Granström hittar en gammal Volvo Amazon ute i skogen. Bilen har stått övergiven i 30 år, så lång tid att däcken nästan är helt begravda i jorden och för ett otränat öga, en riktig skrotbil. Men med bara ett par enkla verktyg och redskap lyckas 20-åriga Hampus få igång motorn i Amazonen som kördes senaste gången på 90-talet. Inte nog med det, efter att han startat bilen kör han den hem i bilen, utan några problem. I en Youtube-video får man följa hur Hampus Granström steg för steg lagar bilen och får igång motorn.

I beskrivningen under videon förklarar Hampus Granström att bilen har använts som reservdelsbil åt en annan Amazon. Bilen lämnades i skogen och vissa delar var bortplockade men de flesta fanns kvar. Hela bromssystemet var däremot bortplockat.

När Hampus Granström först kommer till bilen ute i skogen tar han ett varv och tittar på skicket. Efter en snabb genomgång öppnar han motorhuven och inspekterar motorn.Det första Granström tittar efter är om det finns olja i motorn, det gör det inte. Alltså blir det första som görs på bilen att fylla på olja och byta oljefiltret. Sedan satte han i ett nytt batteri som saknades sen innan.

Ett antal ändringar och byten av rostiga och trasiga delar görs, men bara med enkla manuella verktyg som de haft med sig ut i skogen. På andra försöket lyckas motorn otroligt nog hosta igång och därefter startar bilen i princip som normalt. Efter uppstarten lagades också kopplingen som inte gick att trampa ned. Nästa steg är att få ut bilen ur skogen och därmed försöka få fylla de platta däcken. 

Förvånansvärt nog går det fortfarande att pumpa upp de gamla däcken utan problem. Sen svingar sig den gamla Amazonen ut ur däckgroparna som bildats med åren och sen är den fri. Hampus Granström kör ut ur skogen och vidare ut på en grusväg. I videon får man se hur Volvon körs i en imponerande fart med tanke på att bilen inte har några bromsar. I slutet av videon kommer Volvon fram till en gård där den parkeras vid en lada. En person kommenterar under videon och frågar om det blir en fortsättning av restaureringen. Då svarar Hampus Granström att det eventuellt blir det, och att det finns mycket att laga på bilen. Nedan är Youtube-klippet på räddningen av den gamla Volvon.