Klassisk svensk polis-Bubbla söker ny konstapel på auktion

Nu kan du skaffa dig en alldeles egen Polis-Bubbla. Den lilla polisbilen kommer komplett med sirener, saftblandare, kamera och taksökare. Och numera är den helt laglig att köra på vägen även om du inte är en riktig konstapel.  

Att framföra polismålade bilar på allmän väg kan vara brottsligt och du kan bli misstänkt för föregivande av ställning. Men om bilen har den gamla polismålningen går det alldeles utmärkt att leka polis ute på vägarna. Nu finns möjlighet att beträda vägarna med av de sötaste polisbilarna som funnits i Sverige. 

Svenska polisen köpte in hela 1000 Folkvagnar på 60-talet, trots att bilen var ganska långsam och knappast hade plats för några gripna bovar i det minimala baksätet. Men för enmanspatrullering och för ökad synlighet var polis-Bubblan perfekt. Bilarna hade en bandspelare där poliserna skulle prata in sina rapporter och lämna in bandet till vakthavande befäl. 

Nu säljs en nästan perfekt replika på en svensk polis-Bubbla. Bilen levererades ny till Östergötland i december 1959. På senare år renoverades Folkan och utrustades enligt polisens specifikationer av en grupp Motala-baserade entusiaster. Bilen är lackerad i polisens klassiska svarta och vita färger med ”Polis” i blockskrift. Bilen har taksökare, sirener och saftblandare. Invändigt finns dörrfickor och en Zeiss Ikon-kamera för att fotografera lagbrytare. 

Under många år stod bilen på Motala Motormuseum innan den köptes till Schijndel, Nederländerna. Kanske har Bubblan fått hemlängtan till Sverige, för nu säljs den via Collecting Cars, en sällsynt möjlighet att buda hem en polisklassiker till Sverige.