Fick Tesla gratis av sin son – frikänns från penningtvätt

En 59-årig man fick en Tesla gratis i gåva av sin son. Polisen misstänkte penningtvätt och beslagtog bilen. Nu frikänns mannen och får tillbaka Teslan efter rättegång, uppger Dagens Juridik

Ekobrottsmyndigheten och polisen misstänkte att Teslan som en 59-åring man fått gratis av sin son var ett sätt att dölja penningtvätt. Enligt åklagaren kunde pengarna till bilen har härrört från brott eller brottslig verksamhet som ska ha inträffat någon gång mellan den 19 november 2020 och den 9 december 2020 i Stockholm.

Pappan åtalades misstänkt för penningtvättsbrott och nu har rättegången hållits, uppger Dagens Juridik. Mannen bekräftade att han fått Teslan i gåva av sonen, men förnekade brott. Familjen kom från Mariupol i Ukraina. Tidigare var de, enligt mannen, ganska förmögna och hade investerat i fastigheter i staden. När det började bli oroligt i Ukraina 2014 flyttade mannens hustru till Sverige och några år senare följde mannen efter. 

Sonen hade efter studier i Sverige fått ett välbetalt jobb och köpte en Tesla till sin pappa som tack. Något pappan inte tyckte sig ha anledning att betvivla. 
– Han hade ingen aning om att N.N ägnade sig åt brottslig verksamhet, och han skulle aldrig ha tagit emot bilen om han visste att den härrörde från brott, har mannen uppgett i förhör.

Domstolen konstaterar att bilen köpts med pengar från brottslig verksamhet, men finner det inte osannolikt att pappan inte kände till barnets inkomstförhållande. 59-åringen frikänns därmed från penningtvättsbrott och får tillbaka den beslagtagna Teslan.