Därför höjs dieseln till 27 kr / liter efter valet: ”Sänkningen var tillfällig”

Räkna med dyrare bensin och diesel i höst. 1 oktober försvinner den tillfälliga skattesänkningen. Då höjs priset med 1,81 kr per liter på bensin och diesel. Dieseln hamnar då på 27 kronor och bensin på 22 kronor per liter, om dagens nivå står sig.
– Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

Den 1 oktober kommer den tillfälliga sänkningen av drivmedelsskatten försvinna. Som Carup redan berättat höjs då priset med 1,81 kronor per liter. Nu bekräftar finansminister Mikael Damberg att höjningen kommer att genomföras, och att den tillfälliga sänkningen försvinner. 

Inga andra partier har heller kommit med några initiativ om att förlänga skattesänkningen. Med dagens prisnivå innebär det att bensinen kommer att hamna över 22 kronor per liter och dieseln över 27 kronor per liter. 

Det var den 1 maj som skatterna sänktes fram till 1 oktober. Under denna tid har priserna pendlat kraftigt på bensin och diesel. Bensinbolagen har också fått kritik för att de skulle ha stoppat delar av sänkningen i egen ficka, något de tillbakavisar. 

Riksdagen kommer att återsamlas den 27:e september, två veckor efter valet som hålls den 11 september, så en ny skattelättnad kommer att dröja.