KLART IDAG: Dieselskatten sänks med fem kronor – bensinen med fyra kronor

Regeringen körs över av flera oppostionspartier – och bränslet kommer att sänkas med mer än vad som föreslagits. Sannolikt blir sänkningen för diesel fem kronor per liter och fyra kronor för bensinen. 
– Finansministerns parti har mindre än en tredjedel av parlamentets röster bakom sig, han måste lyssna på majoriteten och sätta Sveriges intressen främst, säger Elisabeth Svantesson (M) till DI.se.

Tidigare i veckan presenterade regeringen sitt förslag med en sänkt drivmedelsskatt på totalt 1,80 kronor plus moms. Förslaget har fått kritik för att vara otillräckligt. Nu har M, KD, SD, L och V kommit överens om att köra över regeringen och sänka skatten mer. Enligt oppositionens överenskommelse sänks priserna med fem kronor litern för diesel och fyra kronor för bensin.

Överenskommelsen innebär att bränsleskatterna sänks till EU:s miniminivå under tre månader, dessutom ska energiskatten helt tas bort under tre månader. Det ska också snabbutredas om reduktionsplikten kan sänkas tillfälligt. 

För att Sverige ska få ta bort skatten under tre månader krävs godkännande från samtliga EU-länder. Tyskland har tidigare uttryckt att de inte är intresserade av det. Moderaternas Elisabeth Svantesson tror ända att EU-länderna kan gå med på ett undantag. 

Centerpartiet har valt att inte gå med på oppositionens förslag. De vill inte riva upp reduktionsplikten, trots att bara några få procent av biodrivmedlet produceras i Sverige. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester