Volvo Cars kris är dåliga nyheter för Sverige. 1000-tals svenskar riskerar nu att förlora jobbet hos en av Sveriges största arbetsgivare. På analytikermötet avslöjade finanschefen Fredrik Hansson skräcksiffran som borde göra många oroliga.
– Grossistvolymerna, vilket verkligen är det som driver vår ekonomi, är ner med hela 19 procent, sade den nytillsatte chefen.
Volvo har dessutom byggt två nya fabriker som riskerar att bli onödiga – och måste lite på tio år gamla bilmodeller för att överleva.
Volvo Cars är Sveriges näst största arbetsgivare med omkring 23 000 anställda. Bara Volvo Group är större med 26 000 anställda. Volvo Cars kris blottlades igår när rapporten för första kvartalet slog ner som en bomb. Läget hos Volvo var värre än många anat. 1000-tals svenskar riskerar nu att förlora jobbet när Volvo ska spara totalt 18 miljarder kronor. Men illavarslande siffror som Volvo presenterat visar att krisen idag bara vara början. Försäljningen faller brant och Volvo är helt beroende av föråldrade laddhybrider. Nu står nästan allt hopp till att elbilar kan ersätta Volvos åldrande modellprogram. Carup har gått igenom ledningens ord på analytikermötet efter rappporten. Så här illa är läget för vår svenska biltillverkare som hade stora planer på att sälja 1,2 miljoner bilar redan nästa år.

19 % ras i leveranser till återförsäljare
Volvo Cars har fram till nyligen klarat sig relativt bra i bilkrisen. Men under gårdagens analytikersamtal avslöjade Volvos finanschef siffran på hur allvarlig krisen är på väg att bli. Försäljningen ute hos handlarna föll med sex procent under januari till och med mars. Men den viktigaste siffran, Volvos leveranser till återförsäljare, föll med 19 procent. Om inte Volvo lyckas vända den siffran kommer företaget snart att gå med förlust.
– Detaljhandelsförsäljningen, är som ni ser, 172 000 bilar, en minskning med 6 procent jämfört med föregående år. Men viktigast av allt, grossistvolymerna, vilket verkligen är det som driver vår ekonomi, är ner med hela 19 procent, sade Volvo Cars nya finanschef Fredrik Hansson under analytikermötet.

Elbilsförsäljningen faller 15%
Nygamle vd:n Håkan Samuelsson håller fast vid att att Volvos framtid består av 100 procent elbilar. Men försäljningen av Volvos elbilar går uselt. Den har hittills i år fallit med 15 procent, i mars var nedgången 26 procent. Det som är Volvos räddning just nu är laddhybrider som ökat 14 procent i år. Under analytikermötet valde dock Håkan Samuelsson att fokusera på den allmänna uppgången för elbilar trots att Volvo tappar på en ökande marknad.
– Det finns mycket prat på marknaden om att övergången till elektrifiering saktar ner ner och det kommer inte att bli som vi trodde. Men om man tittar på siffror för januari, februari, jag tror att vi är uppmuntrade i vår omvandling till elektrifiering. Helelektriska bilar, Kina upp 41% jämfört med samma period föregående år. USA, 14% upp; i Europa, 31 % upp. Och du ser vad som händer i segmenten som inte är elbilar. Negativa siffror, vilket naturligtvis gör det segmentet mindre attraktivt för framtiden. Om du tittar på vår situation är 43 % av våra bilar laddningsbara, och det är den högsta bland våra konkurrenter. Och den helelektriska andelen är på 19 %. Så jag tror att vi går framåt precis enligt planen, med att göra detta företag till ett helelektriskt företag på lång sikt. Men naturligtvis, med en pragmatiskt tillvägagångssätt, vissa kunder kan inte ladda sin bil elektriskt. Vi behöver en överångslösning och den har vi i form av en plug-in-hybrid-lösning. Nya produkter är på gång, som jag sa tidigare, vi har en långdistans laddhybrid för Kina och mycket viktigt för Europa och USA, sade Håkan Samuelsson.

Åldrande modeller står för 88% av försäljningen
Volvo har idag ett av bilvärldens äldsta modellprogram. De bäst säljande modellerna presenterades alla för 8-10 år sedan. Vid den åldern har de flesta biltillverkare pensionerat sina modeller för länge sedan. Men eftersom Volvo satsat alla utvecklingsresurser på nya elbilar kör de vidare på de gamla modellerna med förbränningsmotor och laddhybrider. I år har de fått nya grillar och en större pekskärm. De två nya elbilsmodellerna EX30 och EX90 står hittills i år bara för knappt 12 procent av försäljningen. Modeller som EX40, V60, XC60 och XC90 som kom på marknaden 2015-2017 står för 88 procent av försäljningen. Att gamla Volvo XC60 lyckats öka sin försäljning i år har varit en räddning för Volvo. Men det sker med stora rabatter.
Volvos åldrande modeller var långt före sin tid när de kom, men idag är Volvo helt beroende av bilar som lever på övertid. Volvo har avslöjat att en långdistanshybrid ska visas i Kina i år. Ödesfrågan för Volvo blir ändå om nya elbilar klarar att ersätta de åldrande modellerna med förbränningsmotorer. Samtidigt har Volvos systerbolag i Geely-koncernen visat upp flera toppmoderna laddhybrider som slår Volvos modeller i prestanda. Att Volvo lade ner utvecklingen av laddhybrider kan visa sig vara tidernas misstag.

Nya elbilen sålde bara i 2776 exemplar
Nya elbilen Volvo EX90 har presenterats som Volvos stora framtidshopp och åtskilliga miljarder har plöjts ner i utvecklingen. Det är Volvos första bil med så kallad core computing-teknik. Ett försök att komma ikapp Tesla som haft tekniken i över ett decennium. Men utvecklingen har kantats av problem och bilen blev nästan två år försenad. Nu när bilen börjat skickas ut till kunderna har bara 2776 bilar sålts i år. Om det beror på fortsatta tekniska problem eller bristande efterfrågan har Volvo inte berättat. Problemen är illavarslande för nya elbilen EX60 som ska bygga på en vidareutveckling av EX90. Om EX60 drabbas av liknande förseningar är Volvo illa ute.

Panikflytt av Volvos tillverkning till USA
När Donald Trump offentliggjorde sina 25-procentiga tullar på importerade bilar var Volvo snabba med att meddela att de skulle flytta tillverkning till USA. Men flyttplanerna är fortfarande väldigt oklara avslöjade Håkan Samuelsson på analytikermötet. Volvo verkar inte veta inte ens riktigt vilken bil de ska tillverka i USA.
– Den amerikanska fabriken har en kapacitet som är mycket högre än vad vi utnyttjar. Vi bygger två bilar där, elbilen EX90 för Europa och USA, och vi bygger även Polestar 3 för Europa och USA. Så naturligtvis är dessa bilar ganska nya, så vi behöver sälja dem i större volymer, men det kommer inte att räcka för att fylla fabriken. Så vi behöver ytterligare en bil, som vi kommer att ta in så snart som möjligt, och det kommer inte att vara en helt elektrisk bil. Det måste vara en mer konventionell laddhybrid i en mycket attraktiv och populär form, så att den verkligen kan öka volymen. Så det är egentligen planen för Nordamerika, vilket ger oss export, vilket borde kunna användas i tullsystemet för att importera de andra bilarna. Allt detta är lite oklart, men det rör sig varje dag. Men jag menar, syftet var att även använda Charleston för export, vilket möjliggör import med tullsystemet, sade Håkan Samuelsson till analytikerna.

Ny bilfabrik som Volvo inte kan fylla
Volvo håller på att bygga en helt ny elbilsbilfabrik i Slovakien. För några år sedan var Volvo säkra på att de skulle sälja 1,2 miljoner bilar redan år 2026. Då behövdes fabriken. Men idag framstår det målet som helt orealistiskt. Det har gjort att Volvo inte vet vilka bilar de ska fylla sin nya bilfabrik i Slovakien med. Fabriken kostar 13 miljarder kronor och ska kunna tillverka 250 000 bilar om året. Planen är att nyanställa 3 300 bilbyggare. Volvo ska samtidigt spara 10 miljarder på olika investeringar. Håkan Samuelsson uppger nu att det tittar över hur de ska använda fabriken. Möjligen kan andra Geely-märken bli en räddning.
– Det är fortfarande en del av vårt program. Och just nu undersöker vi naturligtvis de program som kommer att byggas i den fabriken. Och jag tror att vi också behöver titta lite närmare på möjligheterna att få in andra Geely-märken där. Såklart har Polestar också bilar på gång. Det är något vi undersöker. Kan de också vara med och dela fabriken skulle naturligtvis vara riktigt bra för oss eftersom det i slutändan är en kostnad som måste bäras med produktionsvolymen i fabriken, säger Håkan Samuelsson under analytikermötet.

Nybyggd batterifabrik till ingen nytta
Tillsammans med Northvolt startade Volvo batteribolaget Novo Energy. De bygger en stor batterifabrik vid Torslanda i Göteborg. Men efter Northvolts konkurs står Volvo ensamma med fabriken och har inte råd att färdigställa den. Det är en investering de inte längre klarar. Batterifabriken skulle kosta minst 20 miljarder att bygga klart. Nu riskerar den att bli en spökfabrik. Efter flera månader har Volvo fortfarande inte hittat någon samarbetspartner.
– För ett elbilsföretag tror jag att det är en enorm strategisk fördel att “ha kunskap och kärnkompetens inom batteriproduktion”. Och jag menar, jag jämför det ofta med… I den gamla världen behövde man ha kompetens inom “förbränningsmotorer”. Jag tror att i den nya världen måste man vara inom kunskapsområdet batterier. Så vi hade NOVO-fabriken som var tänkt att vara det. Just nu håller vi på att slutföra byggandet av den anläggningen. Nästa steg skulle vara att ta in utrustning för att bygga batterier men det kommer att kräva en teknikpartner, vilket vi undersöker olika alternativ för. Jag tror också att det kräver att vi kan använda den fabriken inte bara för Volvo, utan även för andra Geely-märken, som också säljer bilar i Europa, till exempel Lynk & Co, där vi har ett samarbete som säljer deras bilar på marknaden. Så jag menar, det skulle ge oss volym. Om vi kan hitta en lösning som ger oss högre volym, säkrare teknik, tror jag att det absolut är vår ambition att fortsätta med det, men det är något som är för tidigt att säga att det kommer att hända med för många osäkra variabler. Men vi kommer naturligtvis att återkomma till det. Men det är en ambition, det är en strategisk fördel, ja, säger Håkan Samuelsson.

Hur kommer det att gå?
För en utomstående är det svårt att förstå hur Volvo har kunnat hamna där de är nu. De borde haft tillgång till all ny teknik från sina systermärken i Kina. Deras nystartade systermärken Zeekr och Lynk & Co har visat upp flera toppmoderna elbilar och laddhybrider som vida slår Volvos åldrande modeller. Samtidigt har utvecklingsarbetet av elbilar hemma i Sverige huggit i sten och slutat i stora tekniska problem. Volvo säljer nu 8-10 år gamla modeller, medan systermärkena sprutar ur sig nya toppmoderna modeller och ser ut att springa i åttor runt Volvo.
Det här är bolag som från början haft Volvoteknik som grund och som lärts upp av Volvos ingenjörer. Sedan har de sprungit ikapp och förbi. Trots att Volvo ingår i stora Geely-koncernen verkar Volvo köra sitt eget teknikrace som en egen oberoende liten tillverkare. För Volvo blir det helt avgörande att nya elbilen EX60 lyckas och blir en jättesuccé. Lika viktigt är det att få fram nya laddhybrider som kan rädda USA-marknaden och Kina. Men de närmaste två åren är det 8-10 år gamla modeller som EX40, XC60 och XC90 som ska hålla liv i Volvo. Ovanpå det måste Volvo brottas med Trump-tullar. Det kommer bli tufft. Mycket talar tyvärr bara för att vi bara sett början på Volvo Cars kris. Men det kan vända fort i bilindustrin, så sent som i höstas var Volkswagen i akut kris. Nu slår elbilarna rekord och bilbyggarna i Wolfsburg jobbar dubbla skift.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter