Då kommer nya elbilen Volvo EX60 – ersätter XC60

Nya Volvo EX60 kommer att lanseras under 2024 och börjar troligen säljas nästa år. Modellen blir den elektriska ersättaren till XC60, Volvo mest lönsamma och bäst säljande modell. 

Volvo berättade nyligen att de lägger ner sina dieseldrivna modeller för att satsa ännu hårdare på elbilar. De närmaste åren ska minst en ny elbilsmodell presenteras varje år. Efter EX90, EX30 och EM90 är det dags för EX60 som blir en extremt viktig modell för Volvo. 

Namnet Volvo EX60

Under en period hade Volvo planer på att ge sina nya elektriska modeller riktiga namn för första gången sedan Volvo Amazon på 1950-talet. Men i sista stund ändrades strategin och nu är den nya nomenklaturen att den elektriska versionen av en XC-modell får beteckningen EX. Därmed är det logiskt att Volvo EX60 blir den elektriska efterträdaren till Volvo XC60. Volvo varumärkesskyddade namnet EX60 förra året. 

Modellen

Volvo XC60 presenterades 2008 och på blev kort tid Volvos största succé någonsin. Idag har över två miljoner exemplar av XC60 med förbränningsmotor sålts. Den elektriska Volvo EX60 blir därmed en extremt viktig modell för Volvo, då segmentet med mellanstora SUV:ar är både lönsamt och säljer i stora volymer. Nya elektriska EX60 blir en direkt konkurrent till Tesla Model Y som är världens bäst säljande bilmodell just nu. Bilen är mycket viktig för att Volvo ska nå sitt mål om att varannan bil ska vara elektrisk år 2025 samtidigt som företaget ska sälja 1,2 miljoner bilar. Gamla XC60 kommer att leva kvar vid sidan av EX60, men läggs ner inom några år då Volvo fasar ut bilar med förbränningsmotorer helt och hållet.

Design

En ny rendering som publicerats på Youtube visar hur nya Volvo EX60 kan komma att se ut. Att bilen precis som EX90 får ett starkt släktskap med sin äldre fossildrivna föregångare är ingen vågad gissning. Volvos strategi är att behålla en tydlig SUV-karaktär på sina elbilar med relativt generös markfrigång. Men sannolikt blir designen lite mer vågad hos EX60 än hos EX90 som fått kritik för att vara väldigt lik sin fossildrivna föregångare. Inredningen blir avskalad och minimalistisk och är starkt Teslainspirerad. Volvo använder återvunna naturmaterial i interiören, bland annat det nya materialet Nordico. 

Volvo EX60 kan få en interiör som liknar EX30, dock kanske något mindre avskalad än hos det mindre syskonet.

Plattform

Det har tidigare sagts att Volvo EX60 ska bygga på samma SPA2-plattform som Volvo EX90. Men det framstår som alltmer sannolikt att Volvo väljer att producera bilen på Geelys SEA-plattform som används till bilar som Volvo EX30, Zeekr X, Zeekr 001 och Polestar 4. Plattformen är mycket flexibel och de bilar som hittills lanserats har haft fina köregenskaper. Troligen ska Volvo EX60 i första hand tillverkas i Torslanda i Göteborg, dit Volvo beställt två Carat 840 megacasting-pressar som ska pressgjuta hela chassisektioner. Det är också möjligt att EX60 kan komma att tillverkas i Kina och i Volvos nya fabrik i Slovakien. 

Specifikationer

Bilen förväntas att få ungefär samma mått som dagens Volvo XC60, vilket innebär en längd på cirka 470 centimeter, en bredd på 190 centimeter och en höjd på 165 centimeter. Kanske blir bilen något lägre för att optimera luftmotståndet. Vikten bör hamna omkring 2,4 ton om Volvo använder SEA-plattformen. Bilen kan komma att dela motorer med Zeekr 001 och Polestar 4, vilket innebär 544 hk i den fyrhjulsdrivna varianten, och en acceleration upp till 100 km/h under fyra sekunder. 

Batteri och räckvidd

Volvo EX60 kommer att bli den första Volvon som får batterier från det nya joint venture-bolaget mellan Volvo Cars och Northvolt. Volvo har tidigare gått ut med uppgiften om 100 mils räckvidd, men det är högst osannolikt att bilen får ett så stort batteri från start. Troligen får bilen samma CATL-batteri som Polestar 4 och Zeekr 001, det vill säga 102 kWh och en räckvidd på upp till 60 mil. 

Volvo EM90 visas i november, men kommer inte säljas i Sverige. Nästa modell på tur att visas är Volvo EX60.

Presentation och lansering

Volvo Cars har lovat att visa upp minst en ny elbilsmodell varje år fram till 2026, och det är EX60 som står på tur att visas i år. Troligen vill Volvo att leveranserna av nya Volvo EX90 inleds innan de premiärvisar EX60. Det innebär att bilen visas någon gång under andra halvåret 2024. Tillverkning och leveranser startar någon gång under 2025. 

Pris

Volvo EX60 placerar sig mitt emellan XC40 Recharge och EX90, vilket borde betyda ett pris på cirka 700 000 kronor för den billigaste modellen. Den billigaste modellen av Volvo XC60 utan laddhybrid ligger idag på 655 000 kronor.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester