Volvo avslöjar: Här är vår nya superlyxiga modell EM90

Nu avslöjar Volvo sin nya superlyxiga MPV som ska heta Volvo EM90. De visar upp första bilden på sin största och lyxigaste bil någonsin som får global premiär 12 november. 
– Volvo EM90 är vår första helt elektriska premium-MPV någonsin, och är designad för att du ska få ut det mesta av tiden i bilen, som ett skandinaviskt vardagsrum på resande fot, uppger Volvo. 

Fler och fler Volvomodeller som byggs i Kina presenteras nu. Volvo bekräftar i ett pressmeddelande att deras nästa modell blir den lyxiga MPV:n Volvo EM90. Den nya MPV:n kommer 12 november och baseras på Zeekr 009, som kan ses nedan. Enligt Volvo ska den sex- eller sjusitsiga modellen vara som ett lyxigt skandinaviskt vardagsrum på hjul. 
– Den nya EM90 låter dig inte bara resa från A till B – den skapar utrymme för ditt liv.

Volvos nya minibuss blir den lyxigaste och största modellen från Volvo någonsin, som Carup redan tidigare berättat. Bilen får superbekväma flygplansstolar och en stor skärm för att titta på tv i de bakre stolarna. För några år sedan var MPV en dödförklarad biltyp, men nu är den högsta mode igen och nyligen lanserade Lexus lyxiga LM som kommer till Europa senare i år. Retrobussen Volkswagen ID.Buzz är också en succé.

Volvo EM90 enligt en tidigare gjord inofficiell rendering.

Volvo EM90 blir cirka 520 centimeter lång och hjulsbasen är 320 centimeter, det innebär att den är nästan 20 centimeter längre än nya EX90. Invändigt finns det sex individuella sittplatser med flygplansstolar som har utfällbara bord för jobb eller måltid. I baksätet finns en stor tv-skärm som ska kunna användas för underhållning eller konferenssamtal. Bilen har också en intern kommunikationsradio för att de i framsätena ska kunna prata med de som sitter längst bak i den långa bilen. 

– Föreställ dig ett rörligt utrymme där du bara kan vara du. En plats där du kan få kontakt med dina nära och kära, skapa, koppla av, arbeta eller bara tänka, uppger Volvo i sitt pressmeddelande. 

Biltypen har många fördelar och är både större och mer praktisk än en SUV och erbjuder enorma utrymmen och stor flexibilitet, därav namnet MPV; Multi Purpose Vehicle. Volvos version baseras på Zeekr 009 och den nya SEA-plattformen från Geely som även används till Volvo EX30

Volvon delar teknik med Zeekr 009 som har en räckvidd på hela 822 km med det största batteriet på 140 kWh. Toppversionen får fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter. Accelerationen blir brutal för en MPV: 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Bilen blir mycket tung, med 2830 kg är den 12 kg tyngre än Volvo EX90.

Zeekrs motsvarighet ska kosta omkring 800 000 kronor i Kina. Nu är det bekräftat att Volvo EM90 ska lanseras globalt och premiären blir den 12:e november. 

Volvos nya modell bygger på kinesiska Zeekr 009.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester