Volvos nästa modell: Superlyxig och extremt rymlig MPV

Här är nästa nya Volvomodell efter Volvo EX30 som visas 7 juni. I slutet av året släpper Volvo en superlyxig MPV som konkurrerar med Lexus LM. Enligt nya uppgifter kommer bilen att heta Volvo EM90. 

Volvo har ett av sina mest nyhetsintensiva år sedan 60- och 90-modellerna visades på löpande band för 5-6 år sedan. Den 7 juni visas nya Volvo EX30, en modell vi redan sett det mesta av. Men Volvo kommer med ytterligare en ny modell senare i år. 

Volvos kinesiska vd Qin Peiji har bekräftat under en presskonferens att märket lanserar en elektrisk MPV i Kina redan i år. Volvo visade upp en översiktsbild på sex elbilar som kommer att finnas på marknaden redan i år, varav MPV:n är en. 

Volvos kinesiske vd avslöjade de kommande modellerna tidigare i år. Den nya MPV:n kommer sent i höst och baseras på Zeekr 009, som kan ses nedan.

Volvos nya minibuss blir den lyxigaste och största modellen från Volvo någonsin. Bilen får superbekväma flygplansstolar och en stor skärm för att titta på tv i de bakre stolarna. För några år sedan var MPV en dödförklarad biltyp, men nu är den högsta mode igen och nyligen lanserade Lexus lyxiga LM som kommer till Europa senare i år. Retrobussen Volkswagen ID.Buzz är också en succé.

Biltypen har många fördelar och är både större och mer praktisk än en SUV och erbjuder enorma utrymmen och stor flexibilitet, därav namnet MPV; Multi Purpose Vehicle. Volvos version baseras på Zeekr 009 och den nya SEA-plattformen från Geely som även används till Volvo EX30. Nya uppgifter från flera tidningar Kina gör gällande att bilen kommer att heta Volvo EM90, det varumärket är dock inte skyddat ännu.

Volvon delar teknik med Zeekr 009 som har en räckvidd på hela 822 km med det största batteriet på 140 kWh. Toppversionen får fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter. Accelerationen blir brutal för en MPV: 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Bilen blir mycket tung, med 2830 kg är den 12 kg tyngre än Volvo EX90.

Bilen blir 520 centimeter lång och hjulsbasen är 320 centimeter, det innebär att den är nästan 20 centimeter längre än nya EX90. Invändigt finns det sex individuella sittplatser med flygplansstolar som har utfällbara bord för jobb eller måltid. 

I baksätet finns en stor tv-skärm som ska kunna användas för underhållning eller konferenssamtal. Bilen har också en intern kommunikationsradio för att de i framsätena ska kunna prata med de som sitter längst bak i den långa bilen. Zeekrs motsvarighet ska kosta omkring 800 000 kronor i Kina. Om Volvos MPV kommer till Europa eller bara kommer att säljas i Kina är ännu obekräftat. Vi håller tummarna för att Volvo vågar ta den till Sverige och ta upp matchen med Lexus LM.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester