Volvo tar avstånd från diesel: ”Elbilar är överlägsna”

I Sverige har Volvo Cars redan slutat sälja dieselbilar. Nu sker det över hela världen. Vid Climate Week NYC tillkännager Volvo att den sista dieselbilen byggs i början av 2024. 
– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars. 

Till 2030 planerar Volvo Cars att bara sälja helt elbilar. Ett steg på vägen är att dieselbilarna nu läggs ner i hela världen. Den allra sista dieseldrivna Volvobilen byggs i början av 2024. I Sverige har Volvo redan lagt ner diesel, vilket Carup var först att berätta.
– Denna milstolpe följer vårt beslut förra året att lämna utvecklingen av nya förbränningsmotorer. I november 2022 sålde vi vår andel i Aurobay, samriskföretaget som hyste alla våra återstående förbränningsmotortillgångar. Vi lägger inte längre en enda krona av vår FoU-budget på att utveckla nya förbränningsmotorer, uppge Volvo Cars.

Enligt Volvos vd Jim Rowan är elbilar överlägsna bilar med förbränningsmotorer. Mindre dieselbilar på ska också ha en positiv effekt på luftkvaliteten i städerna, argumenterar Volvo. Även om CO 2-utsläppen är lägre än hos bensinmotorer, släpper de ut mer kväveoxid (NOx) som har en negativ effekt på luftkvaliteten.
– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, mindre servicekostnader för våra kunder och noll avgasutsläpp”, säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars. 
LÄS MER: Så minns jag Volvos dieslar – en epok i graven

Strax efter nyår tillverkas Volvos sista dieselbil någonsin.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester