Ska staten få kartlägga dina alkoholvanor?

Ska staten verkligen lägga sig i vad vi gör på fritiden? Räcker det inte med att vi är spik nyktra och vid våra sinnens fulla bruk när vi sätter oss i bilen? Transportstyrelsen vill mildra de hårt kritiserade PEth-testerna, men gör inte ens en halv pudel. Jag tycker det är dags att diskutera på vilket sätt staten ska ha rätt att kartlägga dina alkoholvanor. 

DETTA ÄR EN KRÖNIKA – ÅSIKTERNA ÄR SKRIBENTS EGNA. Transportstyrelsen fortsätter att gå ut med hög svansföring trots att de kört i diket med rättsskandalen runt PEth-testerna. Först sa de att de inte gjort något fel alls. Nu försvarar de sig med att ”bara” 40 svenskar förlorade körkortet efter endast två PEth-tester förra året. Ambulanssjuksköterskan Linn Gustafsson, 28, var en av dem. Totalt drogs 340 körkort in under 2024 efter fler än två PEth-tester. Hur många det är under 2025, eller 2023, går de inte ut med. De anlägger moteld och anklagar media för att ha gått ut med felaktiga siffror, men de har själva först nu kommit med siffror för en begränsad tidsperiod.

Myndigheten vill fortsätta med de hårt kritiserade PEth-testerna. Nya förslaget är att det utöver minst två blodprov ska ställas fler krav. Om de bedömer att du har något av dessa: Bristande kontroll över alkoholkonsumtionen, nedsättning av kognitiva funktioner eller alkoholabstinens kan ditt körkort återkallas. Det ska räcka med att ett kriterierna uppfylls utöver minst två PEth-tester över gränsvärdet. 

Ambulanssjuksköterskan Linn Gustafsson, 28, blev av med sitt körkort efter två PEth-prover, trots att läkare intygade att hon inte hade alkoholmissbruk.

Det är fortfarande en hård tolkning av lagen. I körkortslagen står det bara att de har rätt att återkalla körkort om ”körkortshavaren på grund av opålitlighet i nykterhetshänseende inte bör ha körkort”. Forskare uppskattar att 340 000 svenskar har ett alkoholberoende, ännu fler har alkoholproblem. Den som faktiskt åkt dit för rattfylleri kan få ett alkolås och få tillbaka körkortet när straffet är avtjänat.

Nu diskuteras mycket teknikaliteter runt blodproven. Den som har en kognitiv nedsättning som äventyrar körförmågan ska självklart inte få köra bil. Det gäller alla som kör bil. Man ska ha tillräcklig sinnesförmåga för att köra bil, det gäller även de som inte dricker en droppe. 

Men är det rimligt att en myndighet ska få kartlägga dina alkoholvanor, och utifrån det göra en bedömning om du ska få köra bil? Räcker det inte med att du är nykter och har tillräcklig kognitiv förmåga? Vi riskerar att cementera ett storebrorssamhälle där många inte vågar gå till läkaren och söka vård. 

Flera läkare säger att PEth-testerna är en opålitlig markör. Transportstyrelsen vidhåller att gränsvärdet på 0,3 mikromol/l bevisar att du dricker 28-42 glas vin i veckan. Hållningen riskerar att motverka sitt syfte. Det kommer fortsatt att göra att många som verkligen har problem med alkohol inte kommer att våga söka läkare eller vård. 

Det är dags att skrota den vansinniga modellen där svenskar kartläggs med opålitliga PEth-tester som kan tas utan din vetskap. Så länge vi har tillräcklig kognitiv förmåga vid nyktert tillstånd och är nyktra bakom ratten borde man få köra bil. Att en myndighet ska kartlägga och bedöma våra alkoholvanor utöver att vi är spik nyktra i bilen känns inte rimligt. Transportstyrelsen måste göra mer för att återupprätta förtroendet och hitta en modell som gör att alla vågar gå till läkaren igen. 
LÄS MER: