Teslas motattack: Stämmer svenska staten och Postnord

Nu slår Tesla tillbaka dubbelt mot strejken. Tesla stämmer både Transportstyrelsen och Postnord, avslöjar Dagens Industri.
– Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord”, skriver Tesla i stämningsansökan.

Tesla stämmer nu svenska staten och Transportstyrelsen sedan den uteblivna postutdelningen från Postnord fått till följd att elbilstillsverkaren inte får några registreringsskyltar i Sverige. Tesla kräver att som säkerhetsåtgärd få hämta ut sina skyltar direkt hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter. Tesla vill att domstolen beslutar om ett vite på en miljon kronor för Transportstyrelsen om de inte får hämta ut skyltar. 

– Tesla yrkar att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att tillse att registreringsskyltar för de fordon som Tesla äger, vilka registrerats jämlikt förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning, och som av Transportstyrelsen tilldelats ett registreringsnummer, kommer i Teslas besittning, skriver bolaget i stämningen. 

Men Tesla nöjer sig inte där. Elon Musks bolag stämmer även Postnord vid Solna Tingsrätt, uppger DI. Tesla kräver att Postnord ska tvingas dela ut Teslas post trots att Seko tagit ut Postnord i blockad.  
– Tesla yrkar att tingsrätten förpliktar Postnord att till Tesla utge samtliga försändelser adresserade till Tesla som Postnord har eller kan komma att få i sin besittning från och med dagen för denna ansökan och fram till och med tidpunkten för meddelandet av tingsrättens dom, skriver bolaget.

Enligt Tesla agerar Postnord rättsvidrigt, trots att strejkrätten sägs ge bolaget rätt att blockera Teslas post. I väntan på rättegång vill Tesla ha ett interimistiskt beslut från domstolen om att få hämta ut sin post. 

– Detta agerande är djupt skadligt för Sverige och det är unikt för ett statlig ägt bolag verksamt i Sverige, skriver Tesla i sin stämningsansökan.
– Agerandet utgör en riktad, grundlös och diskriminerande attack mot Tesla, dess anställda och kunder, skriver Tesla vidare. 

Enligt IF Metall finns det inget olagligt i att Transportstyrelsen blockerar Teslas registreringssskyltar.
– Vi konstaterar att Tesla väljer att gå den långa vägen, via en rättsprocess. Det enkla och snabba sättet att lösa detta är att teckna ett kollektivavtal. I samma stund som Tesla gör det, upphör konflikten. Det svenska regelverket säger att myndigheter inte ska ta ställning ska ta ställning i konflikter på arbetsmarknaden. Så vi förutsätter att Transportstyrelsen fortsätter att förhålla sig neutrala i den pågående konflikten, precis som de ska., skriver IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i en kommentar.

Fackförbundet Seko ser stämningen som ett tecken på att blockaden av Postnord fått avsedd effekt och ser inget olagligt.
– Detta är snarare en signal om att de inte lyckats kringgå varslet, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i en kommentar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester