Tesla rasar: Alla registreringsskyltar stoppade

Tesla har lyckats runda strejken – men snart är det helt stopp för nya bilar. Postnord kommer inte längre dela ut nya registreringsskyltar till Tesla, avslöjar Dagens Industri. Tesla rasar mot beslutet och anser att det bryter mot svensk lag.  
– Det här är galet, skriver Elon Musk på X.

Trots att strejken idag pågått i en månad har Tesla kunnat fortsätta att leverera ut nya bilar till köpare. Tesla har hittat olika sätt att kringgå strejken. Men snart är det definitivt slut på leveranserna – bilarna får inte längre några registreringsskyltar. 

Postnord har slutat att dela ut all post till Tesla, vilket innebär att skyltarna inte kommer fram. Under strejken lagrar Postnord all Teslas post. Transportstyrelsen har avtal som gör att de inte får byta postleverantör.

– Vi är neutrala i grundkonflikten, men vi kringgår inte blockaden. Försändelser som ska till Tesla delas inte ut. Strejkrätten är så stark att den räknas som force majeure. Det betyder att vi inte bryter mot samhällsuppdraget, säger Postnords presschef Anders Porelius till Dagens Industri.

Registreringsskyltarna tillverkas hos Scandinavian Motorcenter (SMC) i Danderyd och ska enligt deras avtal skickas med Postnord. Det är inte tillåtet för Tesla att hämta ut dem direkt hos leverantören. Skyltarna beställs när bilar tillverkas, så en viss fördröjning finns i när de tar slut. Tesla uppger för DI att det inte får omedelbar påverkan.

– Det faktum att Transportstyrelsen, den statliga myndighet som ansvarar för leverans av alla registreringsskyltar i Sverige, och Postnord, ett statligt företag, på detta sätt bidrar till det oproportionerliga agerandet från svenska fackföreningar är anmärkningsvärt. Det är Teslas lagliga rätt att inte sluta kollektivavtal och Transportstyrelsen har en laglig plikt att leverera registreringsskyltar, skriver Tesla i ett uttalande till Dagens Industri.
Även Elon Musk har kommenterat beslutet och skriver på X att ”Det här är galet”.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester