Polisen överväger bojkott mot Volvo – köpt 2200 polisbilar

Nu hotas Volvo Cars av en bojkott från svenska polisen. Polisen utreder om de ska fortsätta köpa in de 2200 polisbilar av typen XC60 och V90 som de upphandlat. 

Svenska polisen använder sedan många år tillbaka mestadels Volvobilar till poliser i yttre tjänst. För tre år sedan tecknade polisen ett  avtal med Volvo Cars om leverans och skötsel av 2200 polisbilar. Avtalet är värt två miljarder kronor under åtta år. 

Efter att Ukraina svartlistat Volvo Cars 82-procentiga ägare Geely ser polisen över om de ska bojkotta Volvo och avbryta avtalet. 
– Polismyndigheten kommer att behöva en viss tid för att bilda sig en uppfattning i frågan och därefter fastställa om någon eventuell åtgärd i avtalsförhållandet med Volvo Cars kan bli aktuell, uppger Karin Styrenius vid presstjänsten till DN.

Även Försvarsmakten och flera andra svenska myndigheter ser nu över om de ska bojkotta Volvo Cars. Ett gemensamt beslut för flera svenska myndigheter kan komma. 
– Vi vill dock betona att frågan är nationell och berör flertalet myndigheter, därför är det viktigt att den bereds gemensamt i staten, skriver Karin Styrenius.

Volvo Cars anser att det inte är deras sak att ha åsikter om att deras huvudägare har en starkt växande verksamhet i Ryssland. 
– Volvo Cars har upphört med all verksamhet i Ryssland, och vi står fast vid detta. Det är inte vår sak att kommentera beslut och åtgärder i andra företag, inklusive dotterbolag till våra aktieägare, uppger Volvos presstjänst tidigare i en skriftlig kommentar.

Göteborgs stad avfärdar däremot en bojkott mot Volvo Cars, trots att de slutat äta chokladkakor från Marabou. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) uppger för DI att en bojkott blir ”för komplext”. Göteborgs stad efterlyser nationella riktlinjer från regeringen.
KRÖNIKA: Jag kommer inte köpa en ny Volvo så länge Geely är i Ryssland

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester