Polestar återkallar 2189 bilar – kan tappa drivningen och bromsa in

Nu återkallas Polestar 2 för ett fel som gör att bilen kan förlora drivningen under körning och hastigt bromsa in. Orsaken är ett problem med bilens mjukvara. 
– Totalt 2 189 registrerade kundfordon i Kina, Sverige, Norge, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien kan påverkas av förlust av framdrivning under körning som får fordonet att stanna plötslig
t, säger Brent Ellis, PR-chef hos Polestar.

CarUp har den senaste veckan rapporterat om att nya elbilen Polestar 2 drabbats av barnsjukdomar och haft problem med 12-voltssystemet som gjort att ett antal ägare har fått bärga sina bilar till verkstad. I Sverige och Norge kan det handla om cirka 40 bilar, enligt vad som framkommit i olika forum och i sociala medier. 

Nu återkallas 2189 exemplar av elbilen för ett annat potentiellt fel som inte är relaterat till bärgningarna. I ett brev till ägarna återkallar Polestar bilar på grund av ett mjukvarufel som kan få elbilen att hastigt bromsa in under körning och förlora framdrivningen. I Sverige ska cirka 600 bilar vara drabbade.

En manuell mjukvaruuppdatering på verkstad som tar cirka en timme ska lösa problemet. 

– Felet som kan beröra din bil påverkar framdrivningen, vilket resulterar i att bilen hastigt bromsar in. Om detta inträffar så påverkar det varken funktionaliteten av styrning, bromsar eller aktuella säkerhetssystem. Detta är en säkerhetsrelaterad återkallelse som kräver en mjukvaruuppdatering för att åtgärda styrenheten till batterimodulen (Battery Energy Control Module). Skulle detta inträffa kan du begära vägassistans genom att trycka på SOS-knappen i taket., skriver Polestar till ägarna. 

Brent Ellis, ansvarig på Polestars PR och – kommunikationsavdelning, bekräftar den frivilliga återkallelsen. 

– Totalt 2 189 registrerade kundfordon i Kina, Sverige, Norge, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien kan påverkas av förlust av framdrivning under körning som får fordonet att stanna plötsligt. Detta är ett säkerhetskritiskt återkallande som kräver en programuppdatering för att åtgärda ett internt logikfel i batterinergikontrollmodulen. Uppdateringen ska utföras av Polestars auktoriserade servicepunkter, uppger Brent Ellis. 

 Samtidigt gör Polestar en frivillig inkallelse som berör 1077 kunder i Norge, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien som kan behöva strålkastarjustering. Strålkastarna kan ha justerats för högt under förberedelserna före leverans, vilket kan göra att andra trafikanter bländas. Potentiellt påverkade fordon återkallas för inspektion och vid behov justeras strålkastarna. Denna åtgärd gäller inte svenska bilar. 

Senaste nytt