Meddelandet från Polester 2 – innan bilen måste bärgas bort

Ännu fler Polestar-bilar har nu drabbats av felet som gör att bilen måste bärgas. 
Ägaren får upp ett meddelande i displayen – sedan går bilen inte att starta. 
– Vi har haft ganska många fall med Polestar-bilar som måste bärgas, men det är inget ovanligt för helt nya bilmodeller, säger kundtjänsten för ett stort bilbärgningsföretag till CarUp. 

Polestar 2 blev Sveriges näst mest registrerade elbil i september med 482 exemplar. Men en del ägare har tyvärr drabbats av barnsjukdomar. CarUps avslöjande om att tiotals bilar har fått bärgats efter mystiska fel på 12 V-systemet har uppmärksammats i hela världen. 

Nu nås vi  av nya uppgifter från ägare om ytterligare fall av bärgningar. Nästan varje dag drabbas någon av felet som gör att bilen inte längre går att köra. Ägaren får upp ett meddelande i bilens display, så bilen själv kan diagnosticera felet. Bärgningarna bekräftas även av en rundringning till flera bilbärgare i Sverige. 

– Ja, det stämmer, vi bärgar en hel del Polestar-bilar just nu. Det har varit ett antal fall de senaste veckorna. Men det är inte helt ovanligt för nya bilmodeller, de brukar krångla. Att bärga en elbil är lite mer komplicerat än med en vanlig bensinbil, säger kundtjänst hos en bilbärgare.

På många av de drabbade bilarna kommer ett meddelande upp i bilens display. ”Kör till verkstad. Omstart inte möjlig. Service snarast”. Det är dock inte möjligt att köra bilen, utan den måste bärgas till verkstad. Vissa av de drabbade ägarna har börjat få tillbaka sina bilar efter några veckor på verkstaden.  Verkstäderna uppger att felet kan vara hittat. Det handlar om en komponent som heter högspänningskylvätskevärmare som måste bytas ut. 

Enligt Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige, har den som drabbats av felet inte rätt till någon extra kompensation utöver lånebil. Ofta brukar biltillverkare göra återkallelser i liknande situationer, något Polestar hittills inte gjort.
– Kompensation är frivilligt. I Sverige kan konsumenter kräva att få ersättning för extra kostnader som uppkommer på grund av ett fel, men annan typ ”goodwill” finns det inget utrymme att kräva .Generellt kan väl sägas att elbilar ju är fördelaktiga på många sätt, och visar det sig att bilar har brister i kvalitet brukar biltillverkaren oftast lösa det, genom en återkallelse eller annat. Att stoppa produktionen är också något som biltillverkaren rår över, säger han.

Senaste nytt