Ny sänkning av diesel och bensin i dag – priset på råolja har rasat

En ny lättnad av de extremt höga bränslepriserna kom på tisdagsmorgonen. Bensinen sänktes med 50 öre per liter, och dieseln med 40 öre . Orsaken är kraftigt fallande priser på råolja. 

Oljepriset för Crude-olja har fallit till under 100 dollar under inledningen av veckan, vilket är en rejäl nedgång från toppnivåerna på 125 dollar under förra veckan. Brentoljan ligger strax över 100 dollar. Priserna visar nu tecken på att plana ut. Det är fortfarande en hög nivå, då oljan låg på omkring 65 dollar per fat i december. 

Tack vare de sjunkande oljepriserna kunde bränslebolagen i Sverige göra en ny prissänkning på tisdagsmorgonen. Bensinen ligger nu på 20,89 kronor per liter och dieseln kostar 24,32 kronor, enligt Cirkle K. 

Det är en välkommen lindring av de höga bränslepriserna för svenska bilister, åkerier och lantbrukare. I går presenterade finansminister Mikael Damberg ett krispaket som ger alla bilägare 1000 kronor i extra ersättning. Skatten på bensin och diesel ska sänkas med sammanlagt 1,83 öre från 1 juni, vilket ger en 2,29 kronor vid pumpen när momsen räknats in. Dessutom ska uppräkningen av reduktionsplikten pausas vid nyår.