Mercedes backar – tvingas ta tillbaka V8

Mercedes tvingas backa från sin plan att sätta fyrcylindriga motorer i sina AMG-bilar. Istället går de nu tillbaka till fyraliters V8 med dubbelturbo i nya Mercedes AMG CLE 63. Orsaken är dålig försäljning och protester från kunder. 

Mercedes beslut att sätta fyrcylindriga motorer tillsammans med en laddhybriddrivlina i C63 och GLC63 har blivit omdebatterat. Trots modellbeteckningen 63 som tidigare antydde en stor V8-motor har bilarna en liten fyra. Kunderna har inte nöjt sig med det, och försäljningen har fallit rejält. Trots fler hästkrafter och bättre prestanda blev modellen en flopp, köparna ville ha V8. 

När Mercedes-AMG nu visar upp coupé- och cabrioletversionen CLE63 tvingas de backa från sin plan att ge bilen en fyrcylindrig motor. Mercedes bekräftar för Autocar att de återinför V8:an på fyra liter i den nya prestandamodellen. Orsaken är dels den svaga försäljningen av den fyrcylindriga modellen, dels feedback från återförsäljare. I Tyskland har rapporter talat om försäljning nära noll. 

Om även sedanmodellen av C-klassen kommer att få tillbaka V8:an är obekräftat. Mercedes tanke var från början att den fyrcylindriga motorn med hybridteknik skulle vara Formel 1-liknande. Men de har också erkänt att kunderna inte förstått logiken att ha en liten fyrcylindrig motor i en bil som heter C63.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester