Katastrof för Polestar: Försäljning rasar 40%

Polestars försäljning första kvartalet blev en riktig katastrof. Företaget fick bara ut 7200 elbilar. Det är en minskning med 40 procent från förra årets 12 100 bilar. 

Idag var första dagen då Volvo Cars aktier handlades utan rätt till att få utdelning av Volvos Polestar-aktier. Samma dag meddelar Polestar katastrofala säljsiffror för första kvartalet. Polestar lyckades bara få ut 7200 bilar, ett ras på 40 procent jämfört med de 12 100 bilar som levererades ut första kvartalet 2023.

Av de levererade bilarna var 1200 nya Polestar 4, vilket innebär att Polestar 2 har nästintill en halverad försäljning. Vd Thomas Ingenlath ställer sitt hopp till att Polestar 3 och Polestar 4 ska rädda företaget. Polestar har skjutit upp sin årsrapport till den 30 april, och investerarna vet inte hur det har gått för bolaget sedan tredje kvartalet 2023.  

– 2024 är ett övergångsår, då vi går från att vara ett enbilsmärke under första halvåret till att öka leveranserna av våra två lyxsuvar under andra halvåret. De mycket positiva recensionerna från de globala medieprovkörningarna av Polestar 3 och Polestar 4 visar de framsteg som vårt varumärke gör och bekräftar vår dynamiska, globala strategi. Dessa två bilar lägger grunden för en stark intäkts- och marginalutveckling under andra halvåret, vilket stöder våra mål för 2025, säger vd Thomas Ingenlath i ett uttalande. 

Polestars försäljning är i fritt fall. Vd Thomas Ingenlath hoppas att nya Polestar 3 och 4 ska rädda bolaget.

Efter utdelningen är Geely Holdings stor ägare med 24 procent och Volvo Cars behåller 18 procent. Flera andra bolag kopplade till Geely äger även aktier. Den så kallade free float har ökat till cirka 18 procent. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester