Fusket på körkortsproven ökar – men Mazen är fuskarnas skräck

Annons

Fusket på körkortsproven ökar – trots en ny lag som gjort det olagligt. 
Men fuskarnas skräck finns i Värmland – här är mannen som sett till att tre gånger fler åker fast än på andra håll. 
– Jag avslöjar dem på kroppsspråket, säger provförättaren Mazen Dayoub till SVT.

Fler och fler försöker fuska när de gör teoriprovet till körkortet, ökningen har pågått sedan 2015. Den 1 mars i år blev det olagligt att fuska, då man skriver på en försäkran i samband med provet. Trots att fuskarna riskerar fängelse i upp till tre månader syns än så länge ingen minskning. 

Annons

Flest fuskare tas i Värmland. Här skrivs tre procent av proven, men Värmland står för hela åtta procent av fuskarna som tas fast. Men det beror sannolikt inte på att fler fuskar här. Det handlar i stället om att Trafikverket i Karlstad är bäst i Sverige på att ertappa fuskare. Ingen annan provförättare avslöjar fler fuskare än Mazen Dayoub. 

– Det är lite mer avancerat fusk, du behöver en utomstående som hjälper dig. Du har en snäcka i örat och en kamera på dig. Det är svårt att se, jag avslöjar dem på kroppspråket i teorisalen och om de är extra nervösa, säger Mazen Dayoub till SVT

Annons

Enligt enhetschefen Anki Juhl på Trafikverket så handlar det ofta om språkbarriärer. Teoriprovet kan skrivas på 14 olika språk, medan teoriboken finns på sex olika språk. 

– Det är en utsatt kundgrupp. Om jag skulle ta körkort i Turkiet, till exempel, och ser ”Svenska trafikskolan” med en svensk flagga, så skulle ju jag vända mig till dem, säger Anki Juhl till SVT.

Under coronapandemin har det varit svårt att få provtider, vilket verkar ha lett till ännu mer fusk. I förlängningen blir det ett problem för trafiksäkerheten. 
– De som skriver sitt prov här hos oss ska ju ut och köra bil sen. Med tanke på trafiksäkerheten och nollvisionen som vi har i Sverige är det ett allvarligt problem, säger Mazen Dayoub.

Annons

Köp din körkort online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *