BYD kör om Tesla Plaid – ny elbil med 1305 hk

BYD gick om Tesla som största elbilsmärke under fjärde kvartalet. Nu vill den kinesiska tillverkaren även köra snabbare än Tesla. BYD lanserar därför en elbil med 1305 hk som ska krossa Tesla Model S Plaid. 

BYD lyckades sälja fler elbilar än Tesla under det sista kvartalet 2023, men räknat på helår är Tesla fortfarande störst. Den kinesiska tillverkaren har dock inga planer på att trappa ner sin jakt på Tesla. Nu avslöjas en ny supermodell som ska göra BYD snabbare än Tesla. Nya BYD Yangwang U7 får 1305 hästkrafter jämfört med de 1020 hästkrafter som finns i Tesla Plaid. Bilen avslöjades när BYD lämnade in bilder och dokument för godkännande till kinesiska statens register. 

BYD Yangwang U7 är en stor sedan som mäter 526 centimeter, vilket gör den lika lång som en Mercedes S-Klass. Effekten på 1305 placerar även Lucid Air Sapphire som har 1234 hästkrafter i skuggan. BYD har ännu inte offentliggjort hur snabbt bilen accelererar, men det är inte osannolikt att den kör ifrån de amerikanska bilarna. 

Överraskande nog har den inte ett litiumjonbatteri, utan ett LFP-batteri med en kapacitet på hela 135 kWh. Det visar hur mycket teknologin med LFP utvecklats i Kina på senaste tiden. Räckvidden enligt den kinesiska normen blir 800 km, vilket kanske motsvarar drygt 700 km med den europeiska WLTP-normen. Priser och övriga fakta om bilen är ännu okända. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester