Bilkungen köper upp sista resterna av Saab från regeringen

Lagom till Saabs 75-årsjubileum säljer regeringen ut alla Saabs reservdelar som de fick efter konkursen. Ny ägare till Orio, tidigare Saab Automobile Parts AB, blir Sveriges bilkung Anders Hedin via bolaget Hedin Mobility AB. 

Efter Saabs konkurs 2011 övertog staten via Riksgäldskontoret ägandet av bildelsföretaget Saab Automobile Parts AB. I princip handlade det om hela Saabs reservdelslager som staten tog över som pant för sitt lån till Saab Automobile. Staten har fortsatt att äga bolaget ända fram till nu. 
LÄS MER: Experten: Enorm potential för att återuppliva bilmärket Saab

Idag, lagom till Saabs 75-årsjubileum säljer staten ut hela bolaget i en storaffär. Ny ägare är bilkungen Anders Hedin som får betala 503 miljoner för Saabs alla reservdelar och den övriga verksamheten i Orio AB, uppger regeringen i ett pressmeddelande. 

Orio AB (Orio) bildades 2009 i samband med att Dotterbolaget Saab Automobile Parts AB bildades 2009 när Saab Automobile AB ansökte om lån från Europeiska investeringsbanken, EIB med svenska staten som garant för lånet. Bolaget som idag heter Orio, sattes som pant och övertogs av svenska staten från konkursboet ett år efter att Saab ansökt om konkurs. 2013 överfördes förvaltningen av aktierna i Orio från Riksgälden till Regeringskansliet. Ända sedan juni 2013 har riksdagen bemyndigat regeringen att sälja Orio. Totalt har staten förlorat omkring 1,9 miljarder kronor på konkursen.

– Regeringens uppfattning är att Orio genom en ny ägare kommer få möjlighet att utvecklas positivt till nytta för bolagets kunder, anställda och Nyköpings kommun. Vi är därför glada över att idag kunna lämna över till en ägare som kan utveckla bolaget vidare, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Hedin Mobility Group AB förvärvar 100 procent av aktierna i Orio. Affärens totala värde för svenska staten uppgår till 503 miljoner kronor inklusive utdelning i samband med överlåtelsen samt en tilläggsköpeskilling motsvarande det belopp som Orio förväntas erhålla från SAAB Automobile Aktiebolags konkursbo. Ägandet av aktierna i Orio övergår till Hedin Mobility Group AB den 9 juni 2022. I senaste bokslutet omsatte Orio 392 miljoner kronor och gjorde en mindre förlust. Hedin Mobility Group är ett av Sveriges största företag inom bilbranschen och äger både bilhandlare och generalagenter för bland annat Ford och MG. Företaget har även expanderat kraftigt ute i Europa de senaste åren.

Fredagen den 10:e juni inleds Saabfestivalen i Trollhättan. De tidigare nyckelfigurerna Victor Muller och Jan-Åke Jonsson kommer till Trollhättan för att fira Saabs 75-årsjubileum.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester