Första testerna: Så bra är nya Audi A5 Avant

Nya Audi A5 Avant har nu testats av journalister från hela världen. Modellen ersätter både A4 och A5 och släpps med TDI-diesel i Sverige.
– Audi A5 har återuppfunnits för 2025 som en mer framgångsrik efterföljare till A4, skriver Evo. 

För många kom det som en chock när Audi gick ut med att de skulle byta ut både A4 och A5 modellerna mot nya Audi A5 Avant. För den tyska biltillverkaren markerar udda modellnamn förbränningsbilar, medan jämna namn är elbilar. A5 Avant kommer både som sedan och kombi. Förutom en helt ny design är den största nyheten bilens moderna digitala interiör. 

Den första versionen som kommer till Sverige har en TDI-diesel på 204 hästkrafter. Efter det lär andra motoralternativ också dyka upp, men till en början finns enbart A5 med dieseldrift. Motorn har en mildhybridteknik som påstås spara 10 gram koldioxid per km och A5 Avant ska kunna parkeras med hjälp av eldrift.  

I Sverige kommer Audi Avant med ett baspris på 559 900 kronor. Journalister har bjudits av Audi till Franska Rivieran för att provköra den nya bilmodellen. Nu ska vi ta en närmare titt på vad olika journalister tycker om bilen som de testat. Det är värt att ha i åtanke på Audi bekostat journalisternas resor, mat och lyxhotell vilket kan påverka omdömena.

Recension Audi A5 Avant Youtube 

Recension Audi A5 Avant Teknikens Värld

Svenska motortidningen Teknikens Värld har fått provköra nya Audi A5 Avant i södra Frankrike. De hyllar bilens pris och köregenskaper, men tror samtidigt inte att modellen har det som krävs för att slå igenom på nybilsmarknaden.
– Tar vi ett steg tillbaka så, nej, A5 är inte modellen som kommer ta Audi tillbaka till topp tio i försäljningslistorna. Samtiden har gått vidare. Och Audi själva är nog väldigt medvetna om det, skriver Teknikens Värld. 

Recension Audi A5 Avant Autocar

Autocar är en annan motortidning som fått provköra Audis senaste modell. De tycker att interiören är tråkig, men gillar bilens V6-bensinmotor och köregenskaper.
– Inuti följer A5 den nya designfilosofin som introducerades på Audi Q6 e-tron och går all in på skärmar, vilket inte är någon förbättring: snarare än att ge en modern, tekniskt framåtriktad känsla, ser den bara generisk ut, skriver Auto Car. 

Recension Audi A5 Avant Car Magazine

Car Magazine har också provkört nya Audi A5 Avant. De ger modellen fyra av fem stjärnor i betyg. Tidningen gillar bilens styrning och köregenskaper, men tycker att modellens design och interiör inte övertygar. 
– A5 tar vid där de tidigare A5 och A4 slutade. Den är smart, rullar bra och känns precis så premium som du vill att en femdörrars sedan på £42 000 ska kännas. Jag har några funderingar på stilen och layouten på interiören, men överlag är det en bil som jag fortfarande gärna skulle sluka mil i, skriver Car Magazine.  

Recension Audi A5 Avant Carzone

Carzone ger Audis senaste modell fyra av fem i betyg. De gillar bilens interiör och köregenskaper, men tycker att bilens knappar och infotainmentsystem till stora delar enbart förvirrar föraren.
– Nya A5 tar sitt nyvunna ansvar på allvar, med ett cool, modernt utseende som lyckas vara stilrent, sportigt och futuristiskt på en och samma gång. Audi är helt klart stolta över sina nya strålkastare, som kunderna kan anpassa med olika ljussignaturer, men den borde vara stoltare över sin designavdelning, som har lyckats genomsyra A5 med en del av e-tron GT:s stil, särskilt baktill. Resultatet är bekant, men snyggt, ändå, skriver Carzone. 

Recension Audi A5 Avant Evo

Evo har också varit i södra Frankrike och testat nya A5. De ger modellen ett betyg på fyra stjärnor av fem. De gillar bilens kvalitetskänsla och köregenskaper, men tycker bilen har ett töntigt utseende och för många skrämar.
– Med nya A5 har Audi gjort precis som man hoppats; efterträdde A4 med en modell som ärver en del av stilen och den sportsliga känslan hos coupén som den har fått sitt namn från. A5:an kör trevligt, är välutrustad och är välbyggd, med smarta priser, skriver Evo.
LÄS MER: