Brittisk bilhandlarjätte i konkurs – varnar för Sverige

En stor brittisk bilhandlare går i konkurs. Completely Motoring undergång är ett påbud om att krisen är över oss.
– Jag tror vi kommer att se ett antal bilhandlarkonkurser i Sverige också, säger experten Ronny Svensson.

Completely Motoring var en bilhandlare med miljardomsättning. Med 14 hallar på elva platser i Storbritannien är deras konkurs oroande för hela bilhandeln i Europa. Det är en av de största konkurserna inom bilhandeln på länge. Många tror att flera bilhandlare i flera länder kommer att följa efter.
– Företaget har drabbats av stora svårigheter eftersom försäljningen sjunkit kraftigt under sommaren, meddelar konkursförvaltaren Jonathan Amor.

Han försöker nu hitta en ny ägare till företaget som grundades 2009 av Rob Ayland och hans söner. Fram till i år har deras verksamhet växt och omsättningen ökat. Men nu går de plötsligt under och företagets 165 anställda oroar sig för framtiden.
– Det kommer att hända här i Sverige också. Vi kommer att få se konkurser hos stora svenska bilhandlare, eller rekonstruktioner. Det är tyvärr oundvikligt, säger Ronny Svensson.

Completely Motoring hade 14 bilanläggningar i Storbritannien.

Med konkurserna kommer andrahandsvärdet på bilarna att sjunka. Experten spår stora förändringar inom branschen.
– Konkursförvaltare vill ha snabba pengar och kommer därför att sälja ut bilarna så fort som möjligt. Helst säljer de bilarna i stora sjok och då är det ofta någon annan bilhandlare som köper upp dem, säger Ronny Svensson.

Krisen i bilbranschen är över oss. Men enligt experten har vi bara sett början. Samtidigt är det ett bra tillfälle för de som redan är rika att bli ännu rikare.
– Vissa har det väldigt jobbigt och förmögenheter kommer att byta ägare. Men andra kommer att bli ännu rikare och det är de som redan har möjlighet att skaffa fram kapital och köpa upp dem som gått under, säger Ronny Svensson.

Den dagen vi kommer ur krisen är bilvärlden förändrad. Vilka som försvinner och finns kvar är svårt att veta. Samtidigt ger andras undergång möjlighet för nya aktörer att stiga fram.
– Vi kommer att se omdaningar, många kommer att försvinna, säger Ronny Svensson. 
LÄS MER: