Körde 200 km/h – blir av med Ferrari värd 5 milj

Han hade precis leasat en Ferrari 488 Spider värd tre miljoner kronor. Efter att han kört i över 200 km/h i Danmark konfiskeras bilen av polisen. Nu har han dömts till fängelse och polisen får behålla superbilen med en toppfart på 340 km/h. 

I Danmark stiftades en lag för några år sedan där polisen kan konfiskera bilar hos de bilister som kör vårdslöst. Vad som räknas som vårdslöst är ifall du kör 100 procent över fartgränsen eller att du kör över 200 km/h. Lagen trädde i kraft den 31 mars 2021 och två dagar senare uppstod det första fallet med en Ferrari. 

Det var under påsken 2021 som en dansk bilhandlare lyckades leasa en Ferrari 488 Spider med en toppart på 340 km/h, värderad till runt 5 miljoner kronor. Men körningen i sportbilen blev kortvarig för mannen. Bara några dagar efter köpet körde han med bilen på en motorväg och blev då stoppad av en civilpolis. Enligt polisen färdades bilhandlaren i minst 200 km/h och konfiskerade därför sportbilen. 

Men historien tar inte slut där. För den danska bilhandlaren hävdade starkt att han var oskyldig och hade inte alls kört över 200 km/h. Ärendet togs därför först upp i den danska tingsrätten och sedan högsta domstolen och nu har domen kommit tre år efter händelsen. 

Både tingsrätten och högsta domstolen valde att inte tro på bilhandlaren och fann honom därför skyldig till brottet. Ett starkt bevis mot mannen var att civilpolisen hade lyckats fånga delar av fortkörningen på film. 

Bilhandlaren dömdes till 20 dagars fängelse och indraget körkort i tre år. Dessutom måste han betala tre miljoner kronor till leasingbolaget som han hyrde bilen av. Den danska statskassan har blivit en Ferrari 488 Spider rikare och sedan lagen om vårdslös körning började träda i kraft i Danmark har polisen konfiskerat närmare 3000 bilar, skriver TV2.

Fakta: Detta är vårdslös körning i Danmark

– Att köra med en hastighetsbegränsning på mer än 100 procent. vid körning över 100 km i timmen
– Köra i en hastighet av 200 km i timmen eller mer
– Att köra påverkad med en promille över 2.00
– Oaktsamt dråp under synnerligen försvårande omständigheter
– Att oaktsamt orsaka betydande skada på någons kropp eller hälsa under särskilt försvårande omständigheter
– Särskilt hänsynslös körning
LÄS MER: